Kleopátra tűje: Az obeliszkek történeti háttere

A „Kleopátra tűje” tituluson három ókori egyiptomi obeliszk osztozik: az első New York City-ben, a második Londonban, míg a harmadik Párizsban található. Ugyanakkor mindhárom más és más egyiptomi helyszínről származik, s egyikről sem mondható el, hogy Kleopátra tiszteletére emelték volna. Jóllehet gyakran átsiklanak felette, minden egyes műemlékről köteteket lehetne megtölteni mind az ókori, mind a modern történelmét illetően.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/artifacts-other-artifacts/cleopatra-s-needle-story-behind-obelisks-007051?nopaging=1

Fordította: Száraz György

The “Cleopatra’s Needle” in London (Public Domain), Cleopatra’s Needle, Central Park, New York City. (CC BY-SA 3.0), Cleopatra’s Needle, Paris, France (CC BY 2.0)

Megalitikus konstrukciók

 

Az obeliszkek a Kleopátra iránt érzett tisztelet miatt kapták a nevüket, aki részint szépségéről, részint a jól ismert rómaiakkal való kapcsolatai révén vált híressé. Ráadásul, a név egyfajta bűvkört is magára vont. A New York-ban és a Londonban található obeliszk az asszuáni bányából származó vörös gránitból készült, s minden egyes köve megközelítőleg 224 tonnát nyom. Az obeliszkeket Kr.e. 1450-ben Héliopoliszban (a Nap Városában – A szerk.) emelték III. Tutmózisz (Kr.e. 1481-1425) fáraó számára és 21 méter magasak.

A párizsi obeliszk, amely a luxori obeliszk néven ismert, sárga gránitból lett kialakítva. 3000 évvel ezelőtt készítették, s eredetileg az egyiptomi luxori templom előtt állt, ahol ikertestvére a mai napig is pihen. A párizsi obeliszk 23 méter magas, tömege meghaladja a 250 tonnát. Mind a három obeliszk II. Ramszeszt dicsőítő hieroglifekkel (szent vésetekkel) van borítva.

 

A New York-i tű

 

A New York-ban levő Kleopátra-féle tűt 1881. február 22-én állították fel a Central Parkban. A Kairóban állomásozó főkonzul az Egyesült Államoknak szánt ajándékként adományozta azt az egyiptomi alkirály nevében a nagyrabecsülés jeleként, minthogy az USA semleges maradt, miközben Nagy Britannia és Franciaország az egyiptomi kormány feletti ellenőrzésért versengett. Az obeliszket Kr.e. 12-ben az eredeti héliopoliszi helyéről Alexandriába költöztették, ahol Marcus Antonius tiszteletére épített templomban állíttatta fel Kleopátra. Valamivel később, az obeliszk a homokba dőlt, mégis ez pozitív következményekkel járt a modern kutatók számára a hieroglifák állagmegőrzése miatt.

 

A képen a jelenleg Central Parkban lévő obeliszk látható akkor, amikor az még Alexandriában állt 1884-ben (Public Domain)

 

3000 éven át a száraz sivatagi szél konzerválta a fáraók örökségét. Sajnálatosan ez nem volt elmondható az USA-ról. Odaérkezése óta számos „ragya” jelent meg rajta, s a hieroglifák elhalványultak, legtöbbjük az esőnek, a hónak és a New York-i légszennyezettség savasságának esett áldozatul.

2011-ben az Egyiptomi Műemlékek Legfelső Tanácsának korábbi minisztere, Zahi Hawass, azzal fenyegetőzött, hogy visszaviteti az obeliszket, ha nem vigyáznak rá jobban: „Amennyiben a Central Park Gondnoksága és New York Város képtelen megfelelően gondját viselni ennek az obeliszknek…” – írta a New York-i bürokratáknak nyílt levelében. – „…akkor meg fogom tenni a szükséges lépéseket, hogy visszahozassam e becses műemléket otthonába és megóvjam a pusztulástól.”

Válaszképpen a város fél millió dollárt szentelt az obeliszk helyreállítására.

 

A New York-i Kleopátra tűje a Central Parkban (CC BY-SA 3.0)

 

A londoni Kleopátra-tű

 

A londoni Kleopátra-tűt a Golden Jubilee Bridge közelében, a Temze partján található Victoria Embankment-en (rakparton) helyezték el. A műemléket 1819-ben Muhammad Ali, egyiptomi és szudáni király ajándékozta az Egyesült Királyság kormányának a nílusi csata (1798) és az alexandriai ütközet (1801) brit győzelmének emlékére. A brit kormány az ajándék nagyrabecsülése mellett udvariasan visszautasította az Angliába történő rendkívül magas szállításai díjat és Egyiptomban hagyta az obeliszket. Ez egészen addig volt így, míg Sir William James Erasmus Wilson, a kiváló anatómus, meg nem finanszírozta a kb. 10 000 fontra rúgó obeliszkszállítási költségeket. 1878-ban állították fel a Temzénél két őrködő szfinxszel együtt.

 

Egy közeli kép a londoni Kleopátra-tűről (Public Domain)

 

Az obeliszk sértetlenül túlélt 3500 évnyi viszályt és háborúskodást, azonban az I. világháború alatt került a legközelebb a pusztuláshoz, amikor egy német bomba ért földet a közelében 1917. szeptember 4-én. Az obeliszk talapzatát érte kár, miként szfinxtársait is, ám maga az obeliszk sérülés nélkül megúszta. A sérüléseket nem javították ki, hanem egy dísztáblát helyeztek el, amely az eseményre emlékeztetett.

 

Az egyik szfinx a londoni Kleopátra tűje talapzatánál (CC BY-SA 3.0)

 

A párizsi tű

 

Kleopátra párizsi tűje luxori obeliszkként is ismert és a párizsi Concorde téren áll. Ezt az obeliszket Muhammad Ali ajándékozta el 1833-ban. A britekkel szemben a franciáknak nem voltak fenntartásaik a magas szállítási költség miatt, így nekiláttak a kő műemlék Párizsba juttatásának.

 

1836. október 25-én a luxori obeliszket Lajos Fülöp király állíttatta fel a Place de la Concorde közepén. Olyan talapzatra helyezték, ami eredetileg XVI. Lajos király egyik lovas szobrának alátámasztására készült, ám azt az 1830-as forradalom elpusztította. Az eredeti talapzatot, amelyen Egyiptomban állt az obeliszk, tizenhat „teljesen csupasz pávián” díszítette, azonban ezeket túl feslettnek gondolták ahhoz, hogy közszemlére állítsák.

 

A Concorde-i obeliszk, Párizs, Franciaország (CC BY-SA 3.0)

 

Jelenleg az eredeti talapzat a Louvre Múzeumban tekinthető meg. Az obeliszknek hiányzik az arany sisakköve (amit piramidionnak hívnak), melyet a Kr.e. 6. században tulajdonítottak el a műemlékről. 1998-ban aranylevelű sisakkővel látták el az obeliszket.

 

A Kleopátra tűiként ismert három ókori obeliszk a mennyekre mutatva büszkén képviseli egyiptomi származását a világ előtt.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/artifacts-other-artifacts/cleopatra-s-needle-story-behind-obelisks-007051?nopaging=1

 

Fordította: Száraz György

 

 

Top image: The “Cleopatra’s Needle” in London (Public Domain), Cleopatra’s Needle, Central Park, New York City. (CC BY-SA 3.0), Cleopatra’s Needle, Paris, France (CC BY 2.0)

By Kerry Sullivan

Sources:

Bianchi, Robert. “Place De La Concorde, Obelisk of Luxor.” Place De La Concorde, Obelisk of Luxor. Discover France, 2001. Web. http://www.discoverfrance.net/France/Paris/Monuments-Paris/Obelisque.shtml

Briquelet, Kate. “How Cleopatra’s Needle Got to Central Park.” New York Post. New York Post, 15 June 2014. Web. http://nypost.com/2014/06/14/how-cleopatras-needle-a-3500-year-old-egyptian-obelisk-got-to-central-park/

LondonMetroGirl. “Cleopatra’s Needle: How an Egyptian Obelisk Ended up by the Thames… and Why Isn’t It Thutmose’s Needle?” Memoirs Of A Metro Girl. Memoirs Of A Metro Girl, 04 June 2014. Web. https://memoirsofametrogirl.com/2013/06/04/cleopatras-needle-london-history-how-an-egyptian-obelisk-ended-up-by-river-thames/

 

Ha azonosulni tudsz a www.boldognapot.hu által képviselt gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)Aurafejlesztő és Meditációs KlubjainkonHétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)Bel- és Külföldi zarándoklatainkona Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott IstentiszteleteinkenSzer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)Főnix programunkonÉbresztő Táborunkban

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Bővebb információ:

napvallas@gmail.com

szernap@gmail.com

 

Száraz György

Boldog napot!


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »