Klemen Terézia kapta a Példakép-díjat

Klemen Terézia kapta a Példakép-díjat

Rendhagyó módon, de idén is átadta a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás a Példakép-díjat. A kitüntetést olyan nőknek ítélik oda, akik önkéntes tevékenységükkel kiemelkedőt alkotnak, példát mutatnak a környezetüknek és az egész magyarságnak.

Eredetileg május végén szerette volna átadni a Femine Fortis elnöksége a díjat, de a járványhelyzet miatt szeptemberre halasztódott az ünnepség, amely rendhagyó volt, hiszen szűk körben adták át a kitüntetést.

A szervezet nevében Zupko Mária elnökségi tag köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bauer Edit ismertette röviden a díj alapításának okát. Néhány éve, amikor a díjat alapítottuk, úgy gondoltuk, szükség van az útkereszteződésekre, mérföldkövekre, melyekhez viszonyítani tudjuk magunkat – mondta az alapító elnök. „Az út elején még kételkedtünk, kapunk-e elég jelölést, ám végül mindig ugyanabba a problémába ütközünk, hogy nagyon sok jó jelölést kapunk.”

Ezután Kiss Beáta ismertette a jelölteket, akiknek jelentőségét az is növeli, hogy többükre több jelölés is érkezett, avagy több aláíró ajánlotta őket a Femine Fortis elnöksége figyelmébe, így

Szabó Edit óvodapedagógust,
Nagy Zsófia gasztronómust,
Klemen Terézia kultúraszervezőt,
Gyurkovics Anikó pszichológust,
Szabó Markovics Gabriellát a Csemadok kultúraszervezőjét,
Varga Erika kézművest és civil szervezeti aktivistát,
Csepi Zsuzsa nyugalmazott pedagógust.
Jelölték még Németh Gabriellát is, de mivel ő az elnökség tagja, így az értékelendő személyek közé nem sorolták be a kuratórium tagjai.

Klemen Terézia 2012-ben alapító elnöke lett a Lehár Ferenc Polgári Társulásnak, mely minden évben megszervezi a közkedvelt Lehár Nyár elnevezésű ingyenes koncertsorozatát a komáromi Klapka téren. Év közben pedig több városban is színvonalas koncerteket szervez. A város híres szülöttjének emlékét ápolva többféle rendezvény is a nevéhez fűződik. 2014-ben ötletgazdája és alapító elnöke lett a Szlovákiai Civil Becsületrendnek, ahol nagyon színvonalas díjátadó ünnepségeket rendez a díjazottak tiszteletére.

Idén már 5. alkalommal szervezi meg ötletgazdaként az általa létrehozott Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt, mely szintén nagy elismerésnek és sikernek örvend.

Hírdetés

Emellett Öveges József fizikatanár gondolatait vallja:

„Az igazi tanár nem tanít a szó régi értelmében, hanem alkot. A saját mindig friss, mindig korszerű tudását alkotja, szüli újjá tanítványai lelkében. Így lesz művész, alkotó művész.”

Arra tanította diákjait, hogy rázzák le a miérteket és a mi lenne, ha… kérdéseket. Az utat végig kell járni, bátorsággal, hittel, határozottsággal. Emeld fel a fejedet, s helyezd álmaidat a csillagok fölé!

Klemen Terézia személye nem ismeretlen a Felvidék.ma olvasói előtt sem, hiszen munkatársa volt a Szövetség a Közös Célokért társulásnak és a Felvidék.ma szerzőjeként is máig szeretettel és tisztelettel gondolunk rá.

A díjazottnak az elnökség nevében Németh Gabriella és Zupko Mária adták át a kitüntetést. A gyöngyből készült nyakék, amelyen a Femine Fortis logója van, Banko Tünde alkotása.

„Ez a kitüntetés azért különleges, mert nem lehet ágyútűzben kiérdemelni, mint a vitézségi érmet. Sem tudományos találmánnyal, mint a Nobel-díjat, és nem is lehet vele születni, mint az aranygyapjas rendbe, ez a díj azért különleges számomra, mert a díjat kapó és arra érdemes jelölt egy önkéntes civil társaságtól, a nagybetűs nők kuratóriumától kapja az elismerést. Kérem, hogy a jövőben is folytassák áldásos tevékenységüket, a közösség hasznára mindenképpen, és ne feledjék Weöres Sándor szavait: Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. És hogy miért csinálom mindezt? Főleg pénz nélkül, ingyen, ehhez csak annyit szoktam mondani, hogy azért, mert örömet szerezni jó.”

Munkásságát Neszméri Tünde, a Femine Fortis elnöke méltatta, aki barátnőjét és kolléganőjét tisztelte Tóth Klárában. Hiányát elsősorban a zoborvidéki magyarság érzi, hiszen ismerője volt az ottani magyarságnak, szívesen segített mindenkinek, aki hozzá fordult, tavaly maradandót alkotott a Zoboralja kollégium kutatással és a könyv szakmai szerkesztésével is. Múlt héten családja átvehette az Esterházy János-emlékérmet is. Fájó, hogy munkáját már csak így, utólag tudjuk díjakkal értékelni.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »