Klein Dávidék befejeznék, amit Erőss Zsolték elkezdtek

Klein Dávidék befejeznék, amit Erőss Zsolték elkezdtek

Szerda reggel, a Feneketlen-tó melletti étteremben tartott sajtótájékoztatón jelentette be Klein Dávid, hogy megpróbálja megmászni a 8027 méter magas Sisapangmát. A hegy Tibetben van. A bejelentéskor ott ült mellette Suhajda Szilárd is, de ő ezúttal nem tart vele.

A világ 14. legmagasabb főcsúcsát még nem érte el magyar hegymászó. 1987-ben egy népesebb magyar hegymászóbrigád fent járt a Központi Csúcson, 2013-ban Lesták Erzsébet Erzsébet ugyancsak felkapaszkodott idáig oxigénpalack használata nélkül. Ez azonban nem a hivatalos főcsúcs. Oda magyar gyökerűként csak a székelyudvarhelyi születésű Benedek Zoltán jutott fel, osztrák állampolgárként.

Lestákkal a mászás utáni interjúnk itt:

Sport Gabay Balázs Emberfelettit küzdött Lesták a Himalájában Mínusz 40 fok, 120 km/h-s szél, elfagyott testtájak, trombózis. Így mászott 8000 méter fölé egy magyar nő. A magyar hegymászóknak a tizennégy nyolcezres hegy közül már csak a Sisapangma főcsúcsa, a K2 és az Everest (palack nélküli) megmászása hiányzik. A leghíresebb magyar hegymászó, Erőss Zsolt A magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat tagjaként egymaga tizenegy csúcsra kapaszkodott fel.

Klein Dávid két évvel ezelőtti, sikeres Annapurna-expedíciója után kijelentette, hogy mindhárom – magyarok által – megmászatlan csúcsra szeretne palack nélkül felérni. A K2-n és az Everesten már próbálkozott Suhajdával – sikertelenül –, most jön a Sisapangma.

Klein Dávid az Annapurnát, a Gasherbrum II-t, a Manaszlut és a Cso-Ojut mászta meg eddig a nyolcezresek közül. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »