Klein Dávid élete mászásával felért az Annapurnára

Klein Dávid élete mászásával felért az Annapurnára

A 8039 méteres hegy a világ egyik legnehezebben meghódítható csúcsa, még Erőss Zsolton is kifogott. Ő az első magyar, aki palack nélkül felért.

Az Altitudepakistan hegymászóblog a Himalayan Times-ra hivatkozva vasárnap közölte, hogy 14 külföldi hegymászó és 16 nepáli serpa elérte az Annapurna csúcsát május 1-jén. Köztük van Klein Dávid is. A magyar alpinista itthoni csapatával még nem közölte a hírt, vélhetően nem jutott még műholdas telefonhoz.

Hatalmas tettet hajtott végre, a magyarok közül ugyanis még soha senki sem tudta oxigénpalack nélkül meghódítani a hegyet. Erőss Zsolt és csapata 2012-ben próbálkozott vele, de kudarcot vallottak.

Klein március elején indult el a Johnnie Walker Annapurna expedícióra, március 25-én jött a hír, hogy már az alaptáborban van. Az akklimatizációs mászásai jól sikerültek, de az április 16-ai első csúcstámadás az időjárási viszontagságok miatt nem sikerült. Klein Dávid nem adta fel, és április 28-án újra elindult felfelé. Szombat éjszaka a 7400 méteres magasságban lévő négyes táborból indította a második csúcstámadást, és alig egy órája sikeresen felért.

Klein Dávid gyermekkora óta foglalkozik hegymászással, eddig a 8035 méterer Gasherbrum II, a 8201 méter magas Cso Oju és a Manaszlu volt zsebben a nyolcezresek közül. A hazai hegymászóközösségen belül sokan kritizálták azért, hogy biztosra megy, és ezért nem sikerült több alkalommal sem megmásznia a Mount Everestet. Az Annapurna megmászásával most elcsitíthatja egy időre ezeket a hangokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »