Klaus Johannis jóváhagyta 12 közéleti személyiség kitüntetésének visszavonását

Klaus Johannis jóváhagyta 12 közéleti személyiség kitüntetésének visszavonását

Aláírta Klaus Johannis államfő szerdán azokat az elnöki rendeleteket, amelyek értelmében visszavonja több közéleti személyiség állami kitüntetését. Köztük van Adrian Năstase, Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin, Dan Voiculescu – közölte az Államelnöki Hivatal.
Az államfő elrendelte az Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnöknek 2002-ben odaítélt Románia Csillaga nagykereszti fokozatának visszavonását. Megfosztotta az elnök Gheorghe Bucurt, Miron Tudor Mitrea volt közlekedési minisztert és Dorinel Mihai Muceát a Románia Csillaga lovagi fokozatáttól, továbbá visszavonta a Hűséges Szolgálat állami kitüntetés lovagi fokozatát Gheorghe Mencinicopschitól, Emilian Cuteantól, Adrian Severin volt külügyminisztertől, egykori európai parlamenti képviselőtől, Dan Voiculescu egykori szenátortól, üzletembertől, valamint Ionel Manţogtól.

Hírdetés

Klaus Johannis visszavonta a román Érdemrend lovagi fokozatát Mircia Muntean Gheorghe Cristian Angheltől és Irina Paula Jianutól.

Utóbbi korábban az állami építkezési felügyelőséget irányította, és Adrian Năstase egykori kormányfő első büntetőperében ítélték letöltendő szabadságvesztésre. Klaus Johannis kedden jelentette be, hogy visszavonja azoknak a személyeknek az állami kitüntetését, akiket büntetőperben jogerősen elítéltek.

Az elnök a Cotroceni-palotában nyilatkozott erről kedden délután. Megkérdezték tőle az újságírók, hogy visszavonja-e Adrian Năstase volt miniszterelnök kitüntetését. „Igen, és úgy döntöttem, hogy minden olyan személy kitüntetését visszavonom, akiket büntetőperben elítéltek, és akik esetében alkalmazható az állami kitüntetések visszavonására vonatkozó törvényi előírás” – válaszolt az államfő.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »