Klaus Johannis: a legfontosabb a Brexit véglegesítése

A legfontosabb a Brexit véglegesítése, hogy elkészüljön az a dokumentum, amellyel Nagy-Britannia kilépik az Európai Unióból (EU) – hangsúlyozta csütörtökön Salzburgban az Európai Tanács informális tanácskozásán Klaus Johannis.

Fotók: presidency.roFotók: presidency.ro

Az államfő kifejtette: arra kell törekedni, hogy az EU a Brexit után is korrekt, mindkét fél számára előnyös kapcsolatot építsen ki a brit királysággal.

Hírdetés

A migrációval kapcsolatban felmerült az EU kapcsolatainak erősítése a forrás- illetve a tranzitországokkal. Az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Ausztria ez ügyben jelentést terjesztett elő az unió külső határai védelmének megerősítéséről. (Sebastian Kurz osztrák kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatát a kérdésben itt találjátok, míg Angela Merkel német kancellárét itt.)

Klaus Johannis hozzászólásában hangsúlyozta: Románia álláspontja szerint a külső partnerországokkal való együttműködés megerősítése lehet a migrációs nyomás csökkentésére irányuló törekvések egyik alappillére. Kifejtette: Románia támogatja a külső határok megerősítését.

Johannis biztosította a feleket, hogy az ország hozzájárul a dublini szerződés módosításához a szolidaritás és a felelősség megosztás elve alapján, de hozzátette: a menekültek áttelepítése mindenkor önkéntes alapon történhet.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »