Klasszikus komáromi polgárt és irodalomszervezőt díjaztak

Klasszikus komáromi polgárt és irodalomszervezőt díjaztak

Hetedik alkalommal adták át Komáromban a felvidéki Civil Becsületrend díját. Október 8-án a Duna Menti Múzeum dísztermében ünnepélyes keretek között vehette át a díjat Stirber Lajos, nyugalmazott tanár, a Gaudium vegyeskar karnagya és Hodossy Gyula költő, író, kultúraszervező. Klemen Terézia, a díj alapítója a kuratórium nevében úgy fogalmazott, a két beérkezett jelölés közül nem tudtak és nem is akartak választani.

A díjátadón a vendégeket Keszegh Béla polgármester köszöntötte, aki a díj jelentőségéről szólva azt hangsúlyozta, erkölcsi sorvezető az a mai világunkban, amely az „erénnyel és példával” – utalva a díj jelmondatára – tevékenykedő személyeket emeli ki a közösségből.

Keszegh Béla polgármester – kép: Szalai Erika/Felvidék.ma

Klemen Terézia, a díjat alapító polgári társulás elnöke megjegyezte, küldetésük értékelni és jutalmazni az érdek nélküli értelmes és becsületre méltó emberi tevékenységet, a közösség érdekében végzett munka elismeréseként. Kiemelte, ennél a díjnál nem számít a politikai hovatartozás, sem a bőrszín, nincs diszkrimináció. „Csak az számít, ki mennyire képviseli és közvetíti az alapvető emberi értékeket” – húzta alá.

„A Civil Becsületrend Kuratóriumának tagjai ‒ Albert Sándor, Csiffáry Károly, Dusza János, Fibi Sándor, Élesztős Pál, Hulkó Gábor, Katona Márta, Klemen Diána, Klemen Terézia, Kollár Zoltán, Vasik János és az idén elhunyt Nagy János ‒ személyükben hordozzák azt a szellemi-erkölcsi tőkét, mely az általuk odaítélt kitüntetések értékét, azoknak a társadalomban elfoglalt rangját jelenti” – fogalmazott. Kérésére a résztvevők egyperces néma felállással tisztelegtek az elhunyt kuratóriumi tag, Nagy János szobrászművész emléke előtt.

A klasszikus komáromi polgár

Stirber Lajos több évtizedes zenepedagógiai, kóruséneklési és zenei rendezvények szervezéséért kapta a díjat, akit az általa vezényelt vegyeskar terjesztett fel a díjra. Laudációjában Grassl Ferdinánd úgy fogalmazott, Lajos bácsi életében a legfontosabb a nevelés, amelyet hitvallása szerint a leghatékonyabban a művészeteken keresztül lehet elérni.

„Egy életre elköteleződött a zene és éneklés mellett, életében a kóruséneklés töltött be mindig fontos szerepet. Vallja, hogy a zene nyitottá és érzékennyé teszi a lelket”
– mondta a Gaudium Vegyeskar szólistája, aki szerint a közös éneklés magában hordozza az együvé tartozás élményét. Mint mondta, Stirber Lajos negyven éven át a komáromi Jókai Mór Alapiskolában tanított, tanácsaival ma is segíti egykori iskolája énekkarát.

Diákjaiból megalakította a Kicsinyek Kórusát, mely gyerekek közül sokan, felnőttként is, a mai napig kórustagjai a 2006-ban alapított Gaudium Vegyeskarnak. Emellett alapítója a VOX HUMANA, komáromi énekkarok találkozójának. Stirber Lajos számos tankönyv, zenei tanterv, módszertani kézikönyv, zenei kiadvány szerzője vagy társszerzője. Olyan pedagógust tisztelhetünk benne, aki aktív nyugdíjasként még mindig fáradhatatlanul szervez, munkálkodik a köz javáért – jegyezte meg.

„Következetes ember, aki becsülettel végzi tevékenységét, melyet sem intézmény, sem magánszemély nem honorál. Azonban jutalmazza őt az élet, a zene és azok, akik felé mindezt önzetlenül teszi”
– zárta méltatását.

Stirber Lajos karnagy, a Magyar Kultúra Lovagja munkásságáért átvehette már többek között Komárom Város Polgármesterének díját, a Katedra Életműdíjat, a Magyar Pedagógus Díjat és Dél-Komárom Díszpolgára díjat. Ez utóbbi átadásakor hangzott el róla, hogy személye kifejezi – Jókai Mór szavaival élve – a klasszikus komáromi polgár mintaképét.

Hírdetés

Fibi Sándor gratulál Stirber Lajosnak 

Az elkötelezett irodalomszervező

Hodossy Gyula írói, költői, szerkesztői, intézményszervezői, könyvkiadói és több polgári társulás megalapításában való munkásságáért kapta az idei Szlovákiai Civil Becsületrend-díjat. Személyét a Katedra folyóirat szerkesztősége terjesztette fel a díjra. Hodossy Gyulát Fibi Sándor oktatási szakember méltatta, aki kultúraszervezői munkásságát hangsúlyozta ki. Egyebek mellett felsorolta, hogy

a felvidéki magyar író, költő, szerkesztő aktív részese és alakítója volt a felvidéki magyar kulturális életnek.
Az Iródia mozgalom elindítója, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség alapító elnöke, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke, a Lilium Aurum Könyvkiadó létrehozója és elnöke, a Katedra Alapítvány alapító igazgatója, a Vámbéry Polgári Társulás alapító elnöke és igazgatója – sorolta a legjelentősebbeket. „Kiváló barát, aki rendkívüli értékeket hordoz, aki egész eddigi életével hozzájárult a felvidéki magyarság, a magyar kultúra fejlődéséhez” – fogalmazott. Fibi Sándor kitért arra is, hogy a nyolcvanas években az akkori uralkodó rezsim nem nézte jó szemmel munkásságát: kitiltották a Dunaszerdahelyi járásból kultúraszervezői munkássága és írásai miatt.

Hodossy Gyula 

Elévülhetetlen érdemei közé sorolta, hogy a rendszerváltás idején megalapította a cserkészszövetséget, a Cserkész és a Katedra című lapokat. Ez utóbbi a hazai magyar pedagógusokat és szülőket segítő egyetlen szaklap, amely a mai napig megjelenik. 1990-től a Magyar Írók Szövetségének tagja, majd megalapította a Szlovákiai Magyar Oktatási Fórumot – mondta Fibi. Megköszönte „e rendkívül elkötelezett embernek” a pedagógusoknak nyújtott szakmai segítséget és sokoldalú támogatást.

Hodossy Gyula számos szakmai díjban, kitüntetésben részesült eddig. Közéleti tevékenységét többek között 2013-ban Nagyszombat megye elnök emlékérmével díjazta, 2018-ban Dunaszerdahely Polgármesteri Díjában, 2020-ban pedig Magyar Arany Érdemkeresztben részesült.

Az ünnepi esemény megható pillanata volt, amikor a pár hónapon belül 80. életévét betöltő Stirber tanár úr könnyezve köszönte meg a díjat és hálát mondott, amiért egész életét annak szentelhette, amit a legjobban szeret: a zenének.

Stirber Lajos karnagy vezényletével lépett fel a Gaudium Vegyeskar

Hodossy Gyula azoknak köszönte meg a díjat, akik alkotói pályája során mellette álltak. Mint mondta, az elmúlt több mint négy évtizedben mindig talált társakat, akik vállalták vele a munkát. „Ez a díj az övék, akik becsülettel, tisztességgel és bátorsággal álltak mellettem.”

A rendezvényen fellépett a Gaudium Vegyeskar Stirber Lajos vezényletével, Oláh Kálmán Pro Urbe-díjas középiskolai tanár, Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas érdemes művész és Nagy Ibolya Déryné-díjas operett primadonna. Meghívott kórusként fellépett a vácharkányi Canzonetta Női Kar Farkas Pál karmester vezényletével, akik saját kórusdalukat követően közösen énekeltek a Gaudium vegyeskarral.

Szalai Erika/Felvidék.ma


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »