Kizsigerelik a riói olimpia takarítóit

Kizsigerelik a riói olimpia takarítóit

A TELJES MAGYAR RIÓI PROGRAM – KATTINTSON!

A riói olimpia takarító személyzetének helyzetéről közölt cikket a brit baloldali The Guardian weboldala. Úgy tudják, hogy a takarítók közül akad olyan, aki a rossz riói közlekedési hálózat miatt hajnali négy előtt hagyja el otthonát és este kilenc után esik haza. Nyolc órás munkaidejük alatt kevesebb mint tíz fontos (kb. 3500 forint) napibért keresnek meg.

Ez kevesebb, mint a fele annak az összegnek, amennyit egy átlag riói takarító képes összeszedni egy nap alatt, de még épphogy a minimálbér feletti szám, azaz legális. Erős kontrasztban áll ez az összeg azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai napi 700 fontot (kb. 250 ezer forint) is kereshetnek, miközben repülőútjukat és szállásköltségeiket is fedezik.

A takarítókat egyébként könnyű felismerni a riói olimpiai helyszínek munkásbejárójánál, hiszen kék egyenruhájukon ott díszeleg a „takarító” felirat. A személyzet szinte csak afroamerikai nőkből áll a Guardian szerint, amely kiemeli: a 11,3 százalékos munkanélküliségi rátájú Brazíliában a legtöbben sokan munkának örülnének.

Borzasztó körülmények

Igaz, nem elégedettek a fizetésükkel és a körülményekkel. Egy nő például arról panaszkodott, gyakran előfordul, hogy munkaköri leírásukon kívül eső tevékenységet kell végezzenek, például építési hulladék takarítását. A csilivili, sportolók által használt plázákból kitiltották őket, pihenőidejüket sem tudják normális körülmények közt tölteni. A munkások menzáján pedig gyakran akkora a sor, hogy nem jut idejük ebédelni. Ha mégis sikerült enniük, a fizetésükből levont értékű ebéd rossz minőségéről panaszkodtak.

Ha megbetegedtek vagy megsérültek, nem használhatták azt az orvosi rendelőt, amely az olimpiai faluban található, mert oda csak a sportolók mehetnek. Ehelyett messze fekvő közkórházakba kell menjenek. A nő szerint egyébként némileg javultak a körülmények, mióta hangosan tiltakoztak amiatt, hogy állatokként kezelik őket.

A sportolók figyelmébe

Egy másik nő viszont arról számolt be, hogy egy idős kollégája szívrohamot kapott, ám őt nem látták el, végül a rendőrök vitték kórházba. „Nem jött mentő, mert a sportolóké az elsőbbség. Minden szinten megalázó, ami történik” – mondta a Guardiannek.

Egy harmadik nő kijelentette: a sportolóknak tudniuk kell róluk és a munkakörülményeikről. Szerinte túl sok az épület, erre kevés ember jut, és a munkásokat semmi sem motiválja arra, hogy igazán jól végezzék a dolgukat. Ráadásul úgy kezelik őket, mintha bűnözők lennének: a biztonságiak mindig lopásra gyanakodnak, ha ajándékokat vagy márkás termékeket látnak a takarítókon.

Megfigyelők szerint is borzasztó állapotok uralkodnak az olimpiai faluban, ráadásul a munkások kizsigerelését külföldi szolgáltató cégek végzik. A takarítással megbízott, majd a munkát braziloknak kiszervező Clean Event nem reagált a Guardian megkeresésére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »