Kizökkent ügymenet

Pedig úgy látszott, minden a megszokott módon zajlik majd az Európai Unió és Törökország menekültügyi csúcstalálkozóján. Az unió tovább araszolgat a teljes befogadástól a szigorú határőrizet felé vezető úton. A helyzet drámai, de az igazán drámai fordulat ezúttal is elmarad, új alku születik új ígéretekkel.

A lassú változás jele volt, hogy Angela Merkel a tegnapi brüsszeli találkozó előtt egyetlen menekültet vagy migránst sem ölelt látványosan a keblére, akik most a görög–macedón határkerítés szétbontásával múlatták idejüket, de azokat sem, akik békésen vándorolnak Athén irányából északra. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a múlt héten végigturnézta a balkáni országokat, az olaszok és a németek alapos tervezetet dobtak be új megoldási javaslatokkal. Felvetődött egy európai migrációs hivatal ötlete is, ékes példájaként a szervezetelméleti tétel igazságának, hogy „ha nem tudsz valamit megoldani, találj ki neki főosztályt, intézetet, minisztériumot”. A csúcsra nehézlövegekkel készült Törökország, jól tudván, hogy mindenki tőle várja a megoldást az öreg földrész legnagyobb problémájára. Ahmet Davutoglu azt érzékelte, hogy „ha nem tudsz valamit megoldani pénzzel, oldd meg sok pénzzel”, mert míg délben még a balkáni útvonal lezárásáról szivárogtak ki hírek, délutánra újból a nulláról kellett indulni, mert Törökország új tervet dobott be. Ankara el akarja érni, hogy az elakadt uniós csatlakozási tárgyalások új erőre kapjanak, és hogy lehetőleg még előtte minden török állampolgár szabad bejárást kapjon az unió huszonnyolc országába. A vízummentes belépő nyolcvanmillió embernek szólna.

Biztosnak látszott, hogy ezentúl nagyobb figyelmet fordít az EU a külső hátárokra, a balkáni helyzetre, a görög szigetekre, de közben a nagy közös uniós válasz sok kicsi, össze nem hangolt, kölcsönösen kritizált lépésből áll össze. A britek hétfőn hadihajókat küldenek az embercsempészek ellen, a franciák kedden kitalálják, hogy éppen százötven embert tudnak áttelepíteni Görögországból, a németek szerdán megnyitnak még nyolc menekültszállót Szászország ritkábban lakott térségeiben. Csütörtök a zsarolás napja, bár most az osztrák belügyminiszter tegnapra hozta előre az „aki nettó haszonélvezője az uniós tagságnak, ki kell vennie a részét” kezdetű enciklikát. Pénteken már úgysincs senki döntéshozó Brüsszelben, a hétvégi német meg osztrák lapokat lehet telerakni politikusi interjúkkal, hogy aztán az itt megjelenő magvas gondolatok a következő hét elejének médiatápláléka lehessenek.

Egyszóval továbbra is átlátszóan ájtatoskodó és álszent módon viszonyul Európa a migrációs hullám kezeléséhez, mert a téteket emelő Törökországba szervezné ki a megoldást. A népszavazás lázában égő brit miniszterelnök a csúcsra érkezve azt twittelte, országa speciális státusának demonstrálására jó példa lesz, hogy bemutathatja az erős határok fenntartásának politikáját. Cameronon persze nem kérik számon a szolidaritást, mint az összes közép-európai országon. És ami a leggyönyörűbb, az az, hogy a szólásszabadságra kínosan ügyelő EU szorult helyzetében szemet huny afelett, hogy a török kormány a múlt héten az egyik meghatározó médiacsoportot állami felügyelet alá helyezte. Jobb, ha nem nézünk a törökökkel kötendő üzlet mögé.

Tegnap este aztán borult a forgatókönyv: többen – köztük a magyar miniszterelnök – megakadályozták az új alkut, a hírek szerint a törökországi menekülttáborokból történő áttelepítés terve miatt. Mindez új helyzetet teremtett. Az uniónak újra neki kell rugaszkodnia a megoldásnak. Alighanem másként, mint ahogy eddig próbálta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »