Kizárt, hogy fehér lesz a karácsony

Kizárt, hogy fehér lesz a karácsony

Bár néhol elképzelhető havas eső, hószállingózás, de holnap napközben 7 és 11 fok és így fekete karácsony várható.

Idén is csak a hegyekben lakók számíthatnak fehér karácsonyra. Igaz, hogy a következő napokban sok helyütt havazni fog, a melegebb időjárás miatt azonban a hó nem marad meg az alacsonyabb fekvésű területeken. 

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint ráadásul december 24-én lesz a legmelegebb, térségünket eléri egy melegfront. Felhős, borult időre van kilátás, sok helyütt esni fog, a hőmérő higanyszála pedig napközben a 11 fokot is elérheti. A következő két napban is nagyon hasonló időjárásra van kilátás, bár kevesebb felhővel és csapadékkal. December 25-én a hőmérséklet nappal 4–9 fok között alakul, december 26-án pedig csak egy fokkal alacsonyabb csúcsértéket várnak a meteorológusok. 

Aki úgy döntött, hogy az ünnepeket a Tátrában tölti, annak igazi mesebeli fehér karácsonyban lesz része, a magasabban fekvő területeken viszont aránylag erős széllökésekre is fel kell készülni. A hegyekben tartósan fagypont alatt van a hőmérséklet, így az időjárás a téli sport szerelmeseinek is kedvez. 

Az SHMÚ szerint az elmúlt években összegyűjtött adatok is igazolják, hogy a globális felmelegedés miatt már minimális az esélye annak, hogy alacsonyabb fekvésű területeken karácsony tájékán havazzon. December 24-én plusz tíz fok volt az átlaghőmérséklet az utóbbi években, és ez is fokozatosan emelkedik. Például 2009-ben a szenicei járásbeli Moravský Svätý Ján községben 13,7 fokot mértek, öt évvel később hasonló hőmérséklet volt karácsony napján a fővárosban. 

Az olyan enyhe, kontinentális éghajlatú városokban, mint London vagy Párizs, rendkívüli ritkaság lesz a havazás, de még a Berlin melletti Potsdamban működő klímakutató intézet (PIK) szerint is száz év múlva kuriózum lesz a fehér karácsony. 

A hó ráadásul Európa északi részein is kevesebb. Ezt igazolja Pal Prestrud, az Oslóban működő nemzetközi éghajlat- és környezetkutató központ munkatársa, aki szerint 1900 körül még évente átlagosan 150 napon volt sífutásra alkalmas, legalább 25 centiméter vastag hóréteg. Az új évezred elejére 100 napra esett az átlag, s azóta is tovább csökken.
 
Az ENSZ klímaváltozást kutató bizottságának tavalyi jelentése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 1970 óta világszerte 70 százalékkal emelkedett, és a legrosszabb forgatókönyv szerint 2050-ig a jelenlegi szinthez képest megduplázódik. Az üvegházhatás miatt emelkedő hőmérséklet hatására több áradás és több kivételesen erős vihar lesz, emelkedik a tengerek szintje és gyakoriak lesznek a rendkívül meleg időszakok. 

„A fehér karácsony ritka lesz, de nem mindenütt – mondta Gerhard Müller-Wetersmeier, a német meteorológiai intézet klímakutatója. – Egyes hőmérsékleti zónákban már eddig is fekete volt a legtöbb karácsony. Sok helyen azonban lesz hó, München környékén vagy az Alpokban várhatóan lesz elég hó karácsonykor még 2100-ban is.”  (dem, MTI)
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »