Kívül-belül megújul a győri Prohászka-iskolaközpont

Kívül-belül megújul a győri Prohászka-iskolaközpont

A Győri Egyházmegye fenntartásában működő győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 2020 szeptemberétől angol-német idegen nyelvi tagozattal várja a gimnazistákat. Az intézmény külső és belső megújulását sajtótájékoztató keretében ismertették november 6-án Győrben.

A sajtótájékoztató során Veres András győri megyéspüspök és Nagy Csaba, az oktatási intézmény vezetője a várható építkezésekről, felújításokról is beszámolt egy látványtervekkel kísért prezentációban. Az eseményen az iskolaközpont diákönkormányzatának két képviselője, Németh Laura és Ódor Barnabás is részt vett, hogy ismertessék a Zöld Prohászka elnevezésű környezetvédelmi kezdeményezést, majd levetítették a Zöld Prohászka kampányfilmjét.

A négy évfolyamos gimnáziumi oktatásnak az általános gimnáziumi tagozat mellett szerves része lesz az angol és a német idegen nyelvi tagozat. A hat évfolyamos gimnáziumi képzés teljes mértékben angol és német idegen nyelvi tagozattá alakul át. A diákok heti öt órában, a szintjüknek megfelelő csoportbontásban tanulják az angol vagy a német nyelvet, attól függően, hogy melyiket jelölték meg a beiratkozáskor első és második idegen nyelvként.

Az intézmény az idegen nyelvi oktatás erősítése érdekében együttműködési megállapodást kötött az Euroexam Vizsgaközponttal. A nemzetközileg elismert vizsgaközpont többek között vizsgára felkészítő foglalkozásokkal, próbavizsgákkal és workshopokkal támogatja a diákok és tanáraik munkáját. Ez a lehetőség nagyban segíti a tanulókat abban, hogy az egyetemi felvételi követelményeit – középfokú nyelvtudás igazolása, emelt szintű érettségi – könnyen tudják teljesíteni – hangsúlyozta Nagy Csaba.

Csöbönyei Adrienne, az Euroexam Vizsgaközpont ügyfélkapcsolati koordinátora elmondta, a diákok felkészítése során nem csupán a nyelvvizsga, hanem a hétköznapi életben és a munkahelyen egyaránt alkalmazható nyelvtudás megszerzése a cél.

Hazai forrásból 2020 májusában indul az a beruházás, melynek keretében a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda épületcsoportja jelentősen bővül az Újkapu utca és a Bástya utca találkozásánál. A tantermeket a tervek szerint a Mosoni-Dunával párhuzamos szárny emeleti szintjén alakítják ki. A földszinten a szaktantermek találnak otthonra. A tornaterem helyén, valamint a földszint bővítésével nagy terű aulát hoznak létre.

Az új óvoda építésénél az egyik legfontosabb szempont a szabadtéri játéktér növelése. A szakemberek könnyen megközelíthető, modern, tetőteraszos, többszintes udvart terveztek a gyermekek számára. Mindegyik csoportszobát a földszinten, egy tágas, üvegezett átrium köré szervezve helyezik el. Az emeleten tornaszoba és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. A második és a harmadik emeleten az óvodától független, gimnazisták számára nyitott szabadtéri közösségi terek készülnek.

Hírdetés

A felújítás idején a gimnazisták a Széchenyi István Egyetem Türr István utcai épületében, kiváló infrastrukturális feltételek mellett folytathatják tanulmányaikat. Az épület az egyetem jóvoltából a beruházás kezdetére a gimnazisták és tanáraik rendelkezésére fog állni. A Győri Egyházmegye és a Prohászka-iskolaközpont ezúton is köszöni az egyetem vezetőségének a felajánlást és a költözés megvalósításában nyújtott segítséget. Az általános iskolásokat nem érinti a változás. Az óvoda költöztetésével kapcsolatos ügyintézés még folyamatban van, erről a későbbiekben tudnak információval szolgálni.

A diákönkormányzat kezdeményezésére az intézményben tanuló diákok és az iskola egykori diákjai számára a teremtett világ védelmének jegyében szerveznek programokat Markó-Valentyik Anna bábművész, környezetvédő fővédnökségével. Veres András megyéspüspök kifejezte háláját a diákok képviseletében jelen lévő Németh Laurának és Ódor Barnabásnak az elkötelezettségért, és kitartást kívánt a vállalt feladatok teljesítéséhez. A főpásztor Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikáját idézve rámutatott arra, hogy a teremtett világot védelmezve Istennel működünk együtt.

„Hiszünk abban, hogy sok kicsi sokra megy, hogy a mi kis lépésünk is sokat jelent a teremtésvédelem egészében” – fogalmazott Ódor Barnabás. Németh Laura, a diákönkormányzat alelnöke megosztotta, hogy a Zöld Prohászka program keretében közel három tonna papírt gyűjtöttek össze. Diáktársaikkal arra törekednek, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek.

A tanév során az osztályok teremtésvédelemmel kapcsolatos kihívásokat teljesítenek, amelyekért értékes jutalmakat kaphatnak. Így csatlakoztak a 10 millió fa mozgalomhoz is. A Zöld Prohászka kampány első kihívása őshonos vagy jellemző fa ültetése és gondozása a lakókörnyezetben. A szervezők arra kérik a megmérettetésen indulókat, hogy az ültetésről készítsenek fotót, és a #zoldprohaszka #10milliofa #savetheplanet hashtaggel osszák meg a Facebookon vagy az Instagramon, illetve küldjék el a [email protected] e-mail címre. Az érdeklődők további tájékoztatást kaphatnak a kampányról a www.prohaszka.gyor.hu honlapon.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »