Kivonul az Uber Magyarországról

Kivonul az Uber Magyarországról

Felfüggeszti a szolgáltatást az Uber Budapesten július 24-én 12 órától, amikor életbe lép a működését ellehetetlenítő jogszabály – jelentette be Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Hozzátette: a jogszabály nyomán bevonhatják az autósok jogosítványát, elvehetik rendszámukat annak ellenére, hogy minden engedéllyel rendelkeznek.

Mint mondta, nem szeretnék ennek kitenni 1200 egyéni és kisvállalkozó autósukat.

Hangsúlyozta, az kezdettől fogva keresték a párbeszédet a döntéshozókkal, több alkalommal tettek le konkrét javaslatot az asztalra, de “zéró nyitottság és zéró hajlandóság” volt a döntéshozókban, hogy érdemben foglalkozzanak ezekkel.

“Nagyon nehezen hoztuk meg ezt a döntést, de kénytelenek voltunk, mert a július 24-én életbe lépő törvény miatt az Uberező sofőrök elveszíthetik a jogosítványukat vagy az autójuk rendszámát, annak ellenére, hogy minden engedéllyel rendelkeznek és adót fizetnek. Ezek olyan kockázatok, amiknek az Uber egyetlen magyar alvállalkozó sofőrt sem szeretne kitenni.

Az Uber a kezdetektől hangsúlyozta, hogy szabálykövető és törvénytisztelő. Ez azt jelenti, hogy akkor is a törvény betartását választjuk, ha az rossz. Hiába tárgyalunk egy éve a döntéshozókkal és hiába teljesítették a sofőrök az adózással és engedélyezéssel kapcsolatos elvárásokat, a döntéshozók mégis egy tiltó, blokkoló törvényt fogadtak el.

Ez a jogszabály ellehetetleníti 1200 sofőr munkáját, veszélybe sodorja családjaik megélhetését, és bünteti a modern technológiát. Mindez szembemegy az Európai Bizottság állásfoglalásával és szembemegy más európai országok hozzáállásával is. Csak néhányat kiemelve Lengyelország, Lettország, Észtország, Ukrajna, Litvánia, Spanyolország vagy éppen Anglia úgy döntöttek, hogy a blokkolás helyett a sharing economy megfelelő szabályozását célozzák meg, hogy élen járók lehessenek a digitális gazdaságban. Magyarország sajnos nem így döntött.

Az Uber jelenleg 480 városban működik globálisan. A blokkolásról szóló magyar törvény a maga nemében a világon egyedülálló lesz és Budapestet az egyetlen olyan régiós nagyvárossá teszi, ahol nem lesz elérhető az Uber szolgáltatása.

Szeretnénk Neked megköszönni, hogy bizalmat szavaztál az Ubernek! Köszönjük a sok millió kilométert, a több százezer szállított utast, a jó sztorikat és a sok hasznos visszajelzést. Büszkék vagyunk arra, hogy 1200 embernek biztosítottunk kereseti lehetőséget, de ugyanakkor nagyon sajnáljuk, hogy ez most – külső okok miatt – veszélybe került. Hidd el, nem rajtunk múlott…

Ma délután és a hét hátralévő részében fogadóórákat tartunk. A fogadóórák kapacitása limitált és előzetes időpontfoglaláshoz kötött, amit online tudsz megtenni.

Kérjük, hogy előzetes bejelentkezés nélkül ne gyere, mert akkor a nagy érdeklődés miatt várhatóan nem tudunk majd fogadni. Kérjük, az alábbi link segítségével foglalj időpont, hogy személyesen válaszolni tudjunk valamennyi kérdésedre: t.uber.com/fogadoorak

Köszönjük az eddigi közös munkát,
Az Uber Budapest csapata


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »