Kivonták Kazahsztánból az utolsó orosz békefenntartókat is

Kivonták Kazahsztánból az utolsó orosz békefenntartókat is

Elhagyta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ/ODKB) békefenntartó erőit szállító utolsó négy orosz szállító repülőgép Nur-Szultant és Almatit – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Mint az MTI írja, a repülőgépek szállítják a kontingens vezérkarát, élén Andrej Szergyukov vezérezredessel, az orosz légideszant csapatok parancsnokával. Az ODKB-tagállamok – Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán – békefenntartóit Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hívta be, a hazája nagyvárosaiban zajló erőszakos zavargások közepette.

Hírdetés

Orosz hírügynökségi jelentések szerint a békefenntartókat, akiknek létszáma Tokajev kikötése szerint nem haladhatta meg a 2500 főt, három napon belül a teljes haditechnikai felszerelésükkel együtt Kazahsztánba telepítették. A légiszállítást az összes ODKB-tagállamból, csakúgy mint a kivonást, az orosz légierő szállítógépei hajtották végre. A Sztanyiszlav Zasz, az ODKB főtitkára által közölt adatok szerint a békefenntartó erők Kazahsztánba szállítását több mint 70 orosz Il-76-os és öt An-124-es repülőgép 108 repülésével hajtották végre.

Kazahsztánban a hivatalos tájékoztatás szerint a békefenntartók fontosnak nyilvánított létesítményeket biztosítottak, harci műveletekben nem vettek részt.

Tokajev január 11-én kijelentette, hogy az országban stabilizálódott a helyzet, és a békefenntartók két napon belül megkezdhetik a kivonulást. Az ODKB védelmi miniszterei a vonatkozó határozatot január 13-án írták alá.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »