Kivizsgáltatná az audiovizuális tanács a Sky News riportját

Megkereséssel fordult a Román Audiovizuális Tanács (CNA) a brit médiahatósághoz (Ofcom) annak érdekében, hogy elemezze a Sky News tévécsatorna augusztus 7-én sugárzott, állítólagos romániai fegyverkereskedőkről szóló riportját. 

shynrip4443_b

A bukaresti médiahatóság felkérte a londoni társszervezetet, vizsgálja meg, hogy a Romániában nagy port kavaró sajtóanyag megfelel-e a szigetországi audiovizuális törvény előírásainak, illetve hogy a sajtóorgánum munkatársai tisztességesen, pártatlanul tájékoztatták-e a nézőközönséget. Amúgy az Ofcom közlése szerint eddig 188 panasz érkezett a szigetországi médiahatósághoz a riporttal kapcsolatban.

Közben a bukaresti legfelsőbb bíróság kedden elutasította az ügy három romániai gyanúsítottjának fellebbezését, így a riportban magát fegyverkereskedőnek kiadó Aurelian Szanto, Pántics Atilla Csaba és Pántics Levente előzetes letartóztatásban marad. Őket bűnszervezet létrehozásával, a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megsértésével és valótlan állítással gyanúsítja a főügyészség, amely bűnvádi eljárást folytat a Sky News három újságírója ellen is. A CNA egyébként az ügyészség állításával szemben úgy véli, hogy a brit sajtósok nem veszélyeztették Románia nemzetbiztonságát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »