Kivételezik a Facebook a liberális tartalmakkal – ISZONYÚ ELŐNYT JELENT NEKIK

A Facebooktól távozott alkalmazottak szerint a techcég politikai alapon rangsorol tartalmakat, míg a konzervatív és jobboldali tartalmakat és híreket hátrább rangsorolja, addig a liberális témákat engedi felfutni. a közösségi portálnál rendre belenyúltak abba, hogy milyen politikai vonatkozású hírek kerülhetnek a felhasználókhoz. Előszeretettel dobálták ki ebből a körből a konzervatív oldal témáit.

Magyar Menedék - Badiny

Mindennapos gyakorlatnak számít a Facebooknál, hogy háttérbe szorítanak jobboldali témákat, és nem engedik, hogy azok megjelenjenek a „trending topics” szekcióban – mondják a vállalat egykori dolgozói a Gizmodo hétfői cikke szerint. Ez a „trending topics” egy olyan felület – egyelőre csak az amerikai felhasználók számára – ahová a felhasználók körében legnépszerűbb tartalmak kerülnek, és az Egyesült Államokban komoly hírértéket képvisel.

Egykori Facebook munkatársak azonban most arról számoltak be, hogy a közösségi portálnál rendre belenyúltak abba, hogy milyen politikai vonatkozású hírek kerülhetnek a felhasználókhoz. Előszeretettel dobálták ki ebből a körből a konzervatív oldal témáit. A jobboldalon népszerű breitbart.com hírei, amelyek egyébként milliós elérésekkel futnak, szinte sohasem kerülhettek ki. Olyan liberális tartalmak viszont gyakran pakoltak kiemelt helyre, amelyek egyébként alacsony érdeklődést (like és megosztás szám) váltottak ki.

A republikánusok érthető módon nekimentek a világ legnagyobb közösségi oldalának és „dermesztőnek” nevezték a cenzúráról szóló híreket. Érthető a felháborodás, hiszen az elnökségért folyó küzdelemben még soha nem volt olyan fontos befolyása a közösségi médiának, mint most. A republikánusok és Zuckerberg korábban sem zárták a szívükbe egymást. A Facebook alapítója áprilisban Donald Trumpra célzott azzal, hogy „félelmetes hangok arról beszélnek, hogy falakat kell építeni”, mire Trump azzal reagált, hogy Zuckerberg inkább foglalkozzon az innovációval meg a munkahelyteremtéssel és hagyja a politikusokra a politikacsinálást.

John Thune republikánus szenátor, a Kereskedelmi Bizottság elnöke bejelentette, hogy az ügyet fogyasztóvédelmi szempontok szerint is vizsgálni fogják. Egy másik republikánus képviselő, Marsha Blackburn szerint „az amerikai emberek belefáradtak abba, hogy a liberális elit megpróbál bizonyos információkat eltávolítani más témákat pedig felemelni, azért hogy előtérbe tolják saját ideológiájukat. Szégyellje magát a Facebook, ha igazak a mostani állítások.”

Bár a szóban forgó „Trending” funkciót Európában még nem élesítette a Facebook, talán nem kell konteó hívőnek lenni ahhoz, hogy elhiggyük: a hírfolyamban ugyanerre a manipulációra már most is képesek. Vagyis egy amerikai tech-óriás képes lehet arra, hogy politikai vagy közéleti ügyeket szelektáljon jobb vagy baloldaliságuk alapján – írja a Spíler blog.

spiler.blog.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »