Kivégzéseket állítottak le Texasban és Alabamában

Greg Abbott texasi kormányzó csütörtökön leállította egy gyilkosság miatt elítélt férfi halálbüntetésének végrehajtását, miután a rab családja kegyelmet kért; Alabamában pedig nem találtak az elítélten megfelelő vénát a méreginjekció bekötéséhez.

Texasban a 38 éves Thomas Whitakert azért ítélték el, mert 2003-ban meggyilkolta 51 éves anyját és 19 éves öccsét. Apját pedig mellbe lőtte. A mélyen vallásos apa azt mondta, megbocsátott fiának, és nem akarja, hogy kivégezzék. Mint mondta: a halálbüntetés végrehajtása csak növelné fájdalmát. Az illetékes texasi testület az elítélt apjának szívhez szóló érvelése után kedden egyhangúlag azt javasolta, hogy a férfi kapjon kegyelmet.

A republikánus Greg Abbott életfogytiglanra változtatta az elítélt büntetését, kizárva a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. Legutóbb több mint tíz éve volt példa hasonlóra Texasban.

Alabama szövetségi államban is leállítottak egy kivégzést. A 61 éves Doyle Hammet azért ítélték halálra, mert 1987-ben meggyilkolt egy motelalkalmazottat. Hamm kivégzését néhány órával elhalasztották, hogy az amerikai legfelsőbb bíróságnak maradjon ideje fellebbezésének megvizsgálására. Ügyvédei azzal érveltek, hogy a férfi halálos beteg, és az erei olyan állapotban vannak, ami nem teszi lehetővé a méreginjekció beadását. Ezután a büntetés végrehajtását leállították, mert a szövetségi hatóságoknak nem volt elég idejük fölkészíteni a rabot. A kivégzés adott napra van kitűzve, és éjfél utánig húzódott volna a végrehajtás előkészítése – mondta Bob Horton illetékes szóvivő.

Floridában viszont kivégezték a 47 éves Eric Branchet, mert 1993-ban megerőszakolt és meggyilkolt egy főiskolai hallgatót – közölték a helyi hatóságok. Ő volt a negyedik ember, akit az idén az Egyesült Államokban kivégeztek, az előző három halálos ítéletet Texasban hajtották végre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »