Kivégezhetik Amerikában az imádkozó négerek gyilkosát

Halálbüntetést kért az amerikai szövetségi főügyész arra a férfira, akit azzal vádolnak, hogy tavaly júniusban agyonlőtt kilenc néger hívőt a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában.

Loretta Lynch főügyész, igazságügyi miniszter közölte, hogy az elkövetett bűntény jellege és súlyossága miatt kénytelen halálbüntetést kérni a vádlottra, Dylann Roofra.

A 21 éves, rasszista meggyőződésű Dylan Roof tavaly június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre a charlestoni templomban bibliaóra idején, és megölt kilenc színesbőrű hívőt. A férfi ellen Dél-Karolinában állami szinten kilenc rendbeli gyilkosság és három rendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat, majd ezt kiegészítették szövetségi szinten további 33 vádponttal, egyebek mellett gyűlölet-bűncselekményt és lőfegyverrel való visszaélést róttak még a terhére.

A szövetségi vádemelés kitért arra, hogy Roof a "fajuk" miatt, a vallásuk gyakorlása közben támadta meg áldozatait az "afroamerikai közösség számára történelmi jelentőséggel bíró", csaknem 200 éves charlestoni templomban. Lynch szerint a vádlott hét hónapon át készült a bűncselekményre, és nem tanúsított megbánást.

A gyilkosság megrázta az amerikai társadalmat. A mészárlás után országos kampány kezdődött azért, hogy távolítsák el a konföderációs lobogót a közterületről és a rendszámtáblákról. Ezt a lobogót használta az amerikai polgárháború idején a déli hadsereg, sokan a rabszolgatartás és a fajgyűlölet jelképének tartják a zászlót.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »