Kivárnak a cégek a túlóraügyben – lapszemle

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy csütörtöktől heti négy napon át tanúk kihallgatásával folytatódik a Quaestor-ügy büntetőpere, amelynek bírája a nyári ítélkezési szünetig kilencven tárgyalási napot tűzött ki. Az ügyben a bíróság eddig egy alkalommal döntött az új büntetőeljárásról szóló törvény biztosította távmeghallgatásról, amelynek keretében az eljárás egyik tanúja nyilatkozhatott a zártláncú hírközlési rendszeren keresztül.

A Népszava arról közöl cikket, hogy a cégek néhány hete még igyekeztek megtudni, mit szólnának a dolgozóik ahhoz, ha bevezetnék az évi 400 túlórát, de most már a szakszervezetek egyértelmű megtorpanást érzékelnek a cégvezetők részéről. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint visszatartó ereje van az utcai tiltakozásoknak. A cégek most inkább kivárnak: nem szeretnének ugyanis a jelenlegi felfokozott politikai hangulatban célkeresztbe kerülni.

Hírdetés

Több mint 3200-zal 91500-ra nőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek és tanulók száma a 2018 szeptemberében kezdődött tanévben – írja a Világgazdaság. A lap a szaktárca adatai alapján kiemelte, hogy a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok száma (beleértve a logopédusokat és a konduktorokat) 10 058, néhány százzal több, mint az előző tanévben.

A Portfolio arról közölt cikket, hogy még sosem importált annyi áramot Magyarország, mint 2018-ban. A portál Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár blogjára hivatkozva hangsúlyozza, hogy a tavalyi rendszerterhelés szinte minden időszakban meghaladta a 2017-ben tapasztalt értékeket, viszont a magyar erőműpark által megtermelt bruttó villamos energia mennyisége jelentősen csökkent 2017-hez képest.

A Magyar Idők arról ír, hogy eltűnt a kínai fokhagyma a magyar piacról, azonban a sokszor kérdéses minőségű áru helyét nem a magyar, hanem a spanyol termény vette át. A statisztikai adatok szerint a múlt év első kilenc hónapjában mintegy 81 százalékkal több fokhagyma érkezett a déli országból. A magyar termelésnek tavaly az időjárás sem kedvezett, így a korábbinál is kevesebb mennyiséget takaríthattak be a gazdálkodók.

A Pénzcentrum arról készített összeállítást, hogy jelentősen változtak a jelzáloghitelek kamatai az év elején: a bankok nagy részénél jellemzően olcsóbban lehet kölcsönt felvenni. A portál szerint 2019 nagyon erős évnek ígérkezik a jelzáloghitel-piacon, a szakértők további bővülésre számítanak. A hitelezést növelheti, hogy idén továbbra is élénk marad a lakáspiac, több újlakás-projektnél is megtörténik az átadás.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »