Kiutasítottak Lengyelországból egy svéd neonácit

Kiutasítottak Lengyelországból egy svéd neonácit

Azonnali hatállyal kiutasítottak Lengyelországból egy büntetett előéletű svéd férfit, az Északi Ellenállási Mozgalom tagját, aki egy félkatonai kiképzésre érkezett oda – közölte csütörtökön a lengyel titkosszolgálati szóvivő.

A svéd állampolgárságú Anton T.-t október 31-én utasították ki, a döntést azonban csak csütörtökön hozták nyilvánosságra.

Stanislaw Zaryn, a különleges szolgálatokat koordináló miniszter szóvivője a sajtóval közölte: a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) szerint Anton T. komoly veszélyt jelentett Lengyelország nemzetbiztonságára. Ezt a megállapítást megerősítette a titkosszolgálatokat is felügyelő belügyminiszter, Mariusz Kaminski.

Hírdetés

A szóvivő elmondta: a kiutasított férfi az Északi Ellenállási Mozgalom tagja. A Svédországon kívül Finnországban, Norvégiában és Dániában is működő szervezet célja, hogy – Zaryn szavai szerint – „forradalmi úton létrehozzák az észak-európai nemzetiszocialista köztársaságot”.

A szóvivő közleménye szerint Anton T.-t a svéd bíróság korábban másfél éves szabadságvesztésre ítélte, amiért részt vett házi készítésű robbanóanyagok felhasználásával egyebek között a göteborgi menekülttábor ellen elkövetett merényletekben.

Zaryn beszámolója szerint az ABW 2016 óta összesen 14 olyan személy kiutasítását kezdeményezte, akik veszélyt jelenthettek a lengyel belbiztonságra.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »