Kiutasít a Szkripal-ügy miatt 60 orosz diplomatát az Egyesült Államok

Donald Trump amerikai elnök elrendelte hétfőn hatvan orosz diplomata kiutasítását az Egyesült Államokból – írta az MTI. A seattle-i orosz konzulátus bezárását ugyancsak elrendelte az elnök válaszul a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni március eleji angliai támadás miatt, amelyet brit álláspont szerint idegméreggel hajtottak végre.

http://mno.hu/

A német szövetségi kormány négy orosz diplomatát utasít ki a Szkripal-ügy miatt – közölte a német külügyminisztérium.

Hírdetés

A közlemény szerint a berlini orosz nagykövetséget még hétfőn tájékoztatják az európai uniós és a NATO-partnerekkel folytatott egyeztetés révén meghozott döntésről, miszerint négy orosz diplomatának egy héten belül el kell hagynia Németországot.

A döntés a Nagy-Britanniával vállalt szolidaritás „erős jele”, és azt is mutatja, hogy a német kormány nem hagyja válasz nélkül a legszorosabb partnerek és szövetségesek elleni támadásokat – áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy az orosz fél mindeddig nem reagált megfelelően arra a brit felszólításra, hogy járuljon hozzá Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezésének feltárásához.

http://mno.hu/

Az orosz diplomaták kiutasítását indokolja az is, hogy az eddigi ismeretek alapján nagy valószínűséggel orosz elkövetők hajthattak végre kibertámadást a kormány védett informatikai rendszere ellen – tették hozzá.

Varsóban és a három balti ország fővárosában bekérették a külügyminisztériumba az ottani orosz nagyköveteket, akiknek nemsokára valószínűleg szintén a Szkripal-ügy miatt elhatározott diplomáciai szankciókat jelentenek majd be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »