Kiújultak a harcok Dél-Szudánban

Kiújultak a harcok Dél-Szudánban

Kiújultak a harcok a dél-szudáni fővárosban vasárnap. A Riek Machar alelnökhöz hű katonák állítása szerint  Salva Kiir elnök erői megtámadták az alelnök rezidenciáját. A hatóságok arra utasították a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

 

A két vezető a 2013-ban kirobban polgárháború óta harcol egymással, a legutóbbi összetűzésben 272 embert öltek meg, köztük civileket is.

 

Machar rezidenciáját vasárnap kétszer is megtámadták, állítólag harci helikoptereket láttak a helyszínen.

 

Dél-Szudán 2011-ben nyerte el függetlenségét a világ egyik leghosszabb polgárháborúja eredményeként, amit Észak-Szudánnal vívott az egységes Szudánban. Mint a legtöbb válságövezet, az egykori brit gyarmat Dél-Szudán is nagyon gazdag kőolajban, de nem ő, hanem Észak –Szudán rendelkezik az értékesítéshez szükséges infrastruktúrával.

 

A mostani polgárháború, aminek civil áldozatai is sajnos szép számmal vannak, etnikai jellegű. Az ország gazdasága romokban, 11 millió ember küzd alultápláltsággal.

 

Az országba tomboló erőszaknak volt áldozata a nemrég elhunyt Veronika Terézia Racková szlovák misszionáriusnő is, aki Dél-Szudánban teljesített missziót: A Yei városában lévő Bakhita egészségügyi központ igazgatónője volt. Május 16-án három fegyveres meglőtték, kórházba került, többször megműtötték, de életét nem tudták megmenteni.

 

Körkép.sk Reuters.com

Nyitókép:  dw.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »