Kiugróan magas a fővárosi gyógyszerfogyasztás

Kiugróan magas a fővárosi gyógyszerfogyasztás

Az elmúlt évek adatait ismerve a gyógyszerészek tapasztalata az, hogy az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásban mind dobozszámban, mind forintértékben Budapest vezető helyen szerepel – tudta meg az InfoRádió Hankó Zoltántól, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökétől.

Ennek szerinte nyilván szociológiai okai is vannak, ugyanakkor a patikusok úgy látják, a forgalmi adatokban az agglomerációnak a gyógyszerfogyasztása is megjelenik valamilyen szinten. Ráadásul
a négy orvosegyetemi város környékén az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás úgyszintén általában magasabb, csakúgy, mint a támogatási hányad és az egy gyógyszeres dobozra jutó átlagos forintérték is.

Hírdetés

Ez Hankó szerint azért lehet így, mert az egyetemeken “a napi gyakorlatnál valamivel modernebb gyógyszerezést is folytatnak”.

A gyógyszerturizmus miatt a határtelepülések is eltérést mutatnak az átlagtól az egy főre jutó gyógyszerforgalomban.

Közben azokban az országrészekben, ahol nincs annyi pénz gyógyszerre, illetve nehezebb a hozzáférés az ellátáshoz, ott kevesebb gyógyszer fogy. Még úgy is, hogy a gyógyszertári lefedettség a törvénynek köszönhetően megfelelő, csupán Vas és Nógrád megyében jut egy kicsivel kevesebb gyógyszertár adott létszámú embertömegre – mondta Hankó Zoltán. Hozzátette: az aprófalvas települések egészségügyi- és gyógyszerellátása mindig nehézkesebb volt, mint a nagyvárosoké, és ez a mai napig is tapasztalható.

A városokban a nem vényköteles gyógyszerek és egyéb termékek forgalma nagyobb, ez nyilván – mint a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke rámutat – összefügg a városi emberek életmódjával, egészségtudatosabban élnek, mint más országrészekben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »