Kitüntették az Esterházy János boldoggá avatását kezdeményező krakkói érseket

Az Esterházy János boldoggá avatását kezdeményező krakkói érsek, Marek Jedraszewski vehette át csütörtök este a varsói királyi várban Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű, a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által adományozott díjat.

A Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter részvételével megtartott gálaesten elhangzott üdvözlőbeszédben kiemelték a krakkói érsek személyes szerepvállalását Esterházy János, „a szovjet lágerek és a kommunista börtönök foglya” boldoggá avatási perének kezdeményezésében. A beatifikációs per idén márciusban kezdődött a krakkói egyházmegyében.

Esterházy János kapcsán elhangzott,

Az üdvözlőbeszédben felidézték: a díjat adományozó intézet patrónusa, a második világháborús lengyel ellenálló, tátrai futár, Waclaw Felczak professzor létfontosságúnak tartotta a közép-európai nemzetek együttműködését. Jedraszewski érsek is ilyen krakkói futár, az értékek küldönce és egyúttal megőrzője – szögezték le. Kiemelték a lelkipásztor által az 1944-es varsói felkelés idei augusztusi évfordulóján mondott, a genderideológiát bíráló homíliáját.

Hírdetés

A krakkói érsek köszönőbeszédében több olyan történelmi személyiségről tett említést, aki a lengyel–magyar szellemi rokonságot, a közös szabadságtörekvéseket jelképezi. Esterházy Jánosról kiemelte:

A kommunista fogságban töltött éveiről az érsek elmondta: Esterházy szentként közeledett a halál felé, miközben egyik börtönből a másikba hurcolták. „A gróf személyisége rendkívül fontos igazodási pont, hogy építhessük Európát, védhessük keresztény hagyományát, hogy megőrizzük a reményt” – hangsúlyozta.

A tavaly létrejött lengyelországi Felczak Intézet Custos Virtutum díját idén először adták át.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »