Kitoloncolásra vártak, állampolgárságot kaptak

Az amerikai kormány legalább 858 olyan bevándorlónak adott tévedésből állampolgárságot, akik kitoloncolási eljárás alatt álltak – derült ki a belbiztonsági minisztérium hétfőn közzétett belső vizsgálatából.

A szaktárca jelentése szerint a bevándorlók különböző neveket és születési dátumokat használtak, amikor az amerikai állampolgársági és bevándorlási ügyek hivatalához fordultak honosításuk ügyében, s ezekre az ellentmondásokra azért nem derült fény, mert a kormány adatbázisaiból hiányoztak a kérvényezők ujjlenyomatai. A jelentés név szerint nem azonosítja a szóban forgó bevándorlókat, de a vizsgálat készítői közölték, hogy valamennyien vagy olyan országból valók, amelyek nemzetbiztonsági szempontból aggodalmat jelentenek az Egyesült Államok számára, vagy pedig olyan szomszédos országokból, ahol nagy számban előfordulnak bevándorlási csalások.

A vizsgálati jelentésből kiderül, hogy a szövetségi adatbázisokból összesen 315 ezer olyan bevándorló ujjlenyomata hiányzik, akik ellen kitoloncolási parancs van érvényben vagy szökésben lévő bűnözők. Az információs hézag oka, hogy a régebbi, papíralapú adatokat soha nem vezették be az állampolgársági hatóság és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által az 1990-es években létrehozott ujjlenyomat-adatbázisokba, így azokra elektronikusan nem lehet rákeresni.

A jelentés készítői hozzáteszik, hogy a kormány legalább 2008 óta tud erről az információs hézagról és annak az állampolgársággal kapcsolatos döntésekre gyakorolt hatásáról. A belbiztonsági minisztérium jelentésében javasolta, hogy a kormány vizsgáljon felül minden egyes olyan honosítással kapcsolatos döntést, ahol a hatóságok hibáztak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »