Kitoloncolás helyett ide-oda rakosgatják az olasz-francia határon hetvenkedő migránsokat – Ventimiglia egy anarchista szervezet túsza

Negyven afrikai migránst szállítottak át az olasz hatóságok Ventimiglia olasz-francia határátkelőről Szardínia szigetére szombaton, és a következő napokban is folytatódik a migránsok áthelyezése. Ventimiglia polgármestere ezzel egyidejűleg fertőzésveszélyre hivatkozva betiltotta a migránsok utcai étkeztetését.

Az első negyvenfős migránscsoport megérkezett a szardíniai Cagliari melletti Elmas repülőterére. Az afrikai férfiakat a térség befogadótáboraiban helyezik el. További negyvenöt migránst vasárnap szállítanak Cagliariba, majd egy újabb csoportot csütörtökön Algheróba. A migránsokat Ventimigliából autóbusszal Genovába viszik, innen pedig repülővel utaztatják Szardínia szigetére.

Ugo Cappellacci, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) szardíniai koordinátora tiltakozott a migránsok áthelyezése ellen. Kijelentette, hogy ezúttal nem a tengerből kimentett emberek befogadásáról van szó, hanem a hatóságok egyszerűen "kiteszik" a migránsokat Szardínia szigetére, ahonnan nem tudnak továbbmenni.

Az olasz határon a Franciaországba való átjutásra már több mint egy éve várakozó migránsoknak Olaszország más részeibe való áthelyezéséről Franco Gabrielli olasz országos rendőrparancsnok döntött, miután az utóbbi hetekben egymást követték a migránsok tiltakozó megmozdulásai és határátlépési kísérletei. Pénteken ötven migránst toloncoltak vissza a francia hatóságok Olaszországba, őket dél-olaszországi táborokba vitték. Az Il Secolo XIX genovai napilap értesülései szerint valójában már tavasz óta tart a migránsok "elszállítása" Ventimigliából más olaszországi városokba. A lap úgy tudja, hogy legalább kétezer migránst szállítottak már el, de a dokumentumokkal nem rendelkező migránsok folyamatosan érkeznek a határátkelőhöz, azt remélve, hogy valahogyan át tudnak jutni Franciaországba.

Ventimigliában, az olasz vöröskereszt működtette táborban 650 migráns tartózkodik, további 300-an egy másik konténertáborban vannak elhelyezve. Ezenkívül a város környékén is több csoportban telepedtek le a szabad ég alatt.

Enrico Ioculano, a város polgármestere fertőzésveszélyre hivatkozva szombaton betiltotta a migránsok közötti utcai ételosztást. A táborokon kívül a No Borders nevű, illegális migránsok őslakosokra uszításával foglalatoskodó anarchista szervezet aktivistái visznek ételt illegáliséknak. A polgármester korábban úgy fogalmazott, hogy Ventimiglia a migránsokat segítő No Borders tagjainak a "túsza", mivel ez a szervezet "bujtja fel" a migránsokat, hogy tüntessenek, veszélyeztetve a város közrendjét.

(MTI nyomán)

A nizzai gyilkos részt vett Ventimigliában a bevándorlók támogatására tartott tüntetésen

Olasz titkosszolgálat: az IÁ százával indította útnak harcosait a bevándorlókat szállító hajókon


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »