Kitiltották Mihail Gorbacsovot Ukrajnából – üdvözölte a Krím hazatérését

Öt évre kitiltották Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfőt Ukrajnából, amiért a Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolását helyeselte egy korábbi interjúban – közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). „A Krím elcsatolásának nyilvános támogatása miatt Mihail Gorbacsovnak öt évig tilos beutaznia Ukrajnába” – idézi az SZBU Twitter-bejegyzését az MTI

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A Nobel-békedíjas politikus elutasította, hogy reagáljon az ukrán hatóságok döntésére.

A TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére válaszolva kijelentette: “Kommentálják ezt önök”. Csupán annyit mondott, hogy nem is szándékozik Ukrajnába utazni.

A 85 éves Gorbacsov a The Sunday Times című tekintélyes brit vasárnapi konzervatív lapnak május 22-én adott interjújában helyeselte Oroszországnak a Krím elcsatolásával kapcsolatos döntését. “Mindig is a nép szabad akaratnyilvánítása mellett voltam, a Krímben pedig a többség az Oroszországhoz való csatlakozást akarta” – jelentette ki az interjúban a volt szovjet államfő. Azt is mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök helyében, egy hasonló helyzetben ugyanúgy cselekedett volna.

A paraszti családból származó, orosz apától és ukrán anyától született Gorbacsov az 1980-as években hirdette meg a Szovjetunióban a peresztrojkát (átalakítást), a gazdasági-politikai élet gyökeres átszervezését, a glasznoszty (nyilvánosság) 1988-ban bevezetett jelszavával pedig a politika társadalmi ellenőrzését.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »