Kitiltották a szabadságpárti szavazókat egy bécsi bárból

Miután az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje komoly előnnyel – a szavazatok 35 százalékával – megnyerte az ausztriai államfőválasztás első fordulóját, egy bécsi kávézó tulajdonosa úgy döntött, hogy kvázi kitiltja a szélsőjobboldali szavazókat vendéglátóipari egységéből – írja a Thelocal.at.

A Fett and Zucker nevű kávézó hétfői nyitásakor az alábbi szöveg várta a vendégeket a bár előtt álló táblán: „Ha te ennek a 35 százaléknak vagy a tagja, egyszerűen menj tovább. Köszönöm.”

A Facebookon is posztolt megoldás heves vitát váltott ki, volt, aki szerint a tulajdonos, Eva Trimmel akciója a nácik hetven évvel ezelőtti ténykedését idézi, csak akkor zsidókat nem engedtek be bizonyos helyekre, most pedig FPÖ-szavazókat.

Trimmel azzal védekezett, hogy a Fett and Zucker egy queer-feminista, antirasszista hely, ahol nem szívesen látja a jobboldali gondolkodású „fogyasztókat”.

Ismert, a szabadságpárti Norbert Hofer 35,1, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 21,3, míg a függetlenként induló Irmgard Griss 18,9 százalékot szerzett a vasárnapi osztrák államfőválasztáson. A szociáldemokrata Rudolf Hundstorfert 11,3, a néppárti Andreas Kholt 11,1 és Richard Lugner építési vállalkozót 2,3 százalék támogatta.

Miután az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt valamelyikére lehet majd voksolni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »