Kitiltják a várból a turistabuszokat?

Kitiltják a várból a turistabuszokat?

Hiába épült meg már tavaly nyáron egy buszforduló a budai Várnegyed látnivalóitól néhány percre, nem használhatják a naponta több tízezer turistát szállító járművek. A felújítási munkálatok miatt májusban az egész területről kitilthatják a turistabuszokat. A Nemzeti Turisztikai Ügynökség még dolgozik a megoldáson, miközben némi halasztásba a felek is belemennének.

Csupán április utolsó napjaiban jutott a magyar turisztikai szövetségek és fővárosi idegenvezetők tudomására, hogy május 15-től megtiltják a turistabuszok behajtását a – többek között a Halászbástyát, a Mátyás-templomot és a Dísz teret is magában foglaló – budai Várnegyed területére. A Magyar Nemzet birtokába jutott állásfoglalásuk szerint a Budapesten dolgozó idegenvezetők megdöbbenéssel hallották, hogy az egyesületek és a szakemberek nagy része kimaradt az előzetes tájékoztatásból. A törvényhozók azzal indokolták a döntést, hogy a Várban megkezdett építkezésekhez szükséges tehergépjárművek és munkagépek, valamint a turistabuszok együttes súlya veszélyezteti az épületek alatt meghúzódó barlangrendszert. Úgy tudjuk, a Miniszterelnökségtől értesültek a változásokról. Információnk szerint a turistáknak át kell szállniuk a Clark Ádám, illetve a Dózsa György téren a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kialakított helyeken, majd onnan a vállalat járművei vinnék tovább őket fel a Vár területére. – A döntést elfogadhatatlannak tartjuk, minden előzetes egyeztetés, vizsgálat és hatástanulmány nélkül, a szezon közepén született – erősítette meg lapunknak az állásfoglalást Bálint Zoltán, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének (MISZ) elnöke. – Azt kérjük, hogy a kitiltó rendelkezést a kormány ez év október 31-ig halassza el, eközben pedig teremtse meg a feltételeit annak, hogy a turisták kulturáltan feljuthassanak a Várba. Hozzanak létre buszparkolót, építsenek további lifteket vagy mozgólépcsőket – mondta lapunknak Adamikné Juhász Nóra idegenvezető.

Küszöbön a káosz

A szakemberek szerint káosz várható a környéken, a döntéshozók által említett öt, 66 fős helyettesítő busz elégtelen a feladathoz. Az elmúlt évek statisztikái szerint szezonban naponta átlagosan 35 ezer turista fordult meg a Várban, ebből legalább 15 ezren szervezett csoporttal, busszal érkeznek. Hozzátették, logisztikailag megoldhatatlannak tűnik, hol zajlana a turistabuszokról a BKK-járatokra való átszállás, majd ugyanez fordítva. Kérdéses az is, hogy hol parkolnának addig az utasaikra váró turistabuszok. Az idegenvezetők felhívták a figyelmet arra is, hogy az átlagban 49 fős turistabuszok súlya nem nagyobb, mint a tervezett helyettesítő buszoké, és harmadannyi, mint a felújításban részt vevő munkagépeké. Álláspontjuk szerint mindez ellehetetleníti a minőségi turizmust, ezekkel a feltételekkel nem tudnak 40-60 fős csoportokat egyben mozgatni. Hangsúlyozták, fennáll a veszélye, hogy a kaotikus állapotok jelentős kártérítési igényekre adnak majd jogalapot. Számításaik szerint csak a parkolás miatt kieső budavári önkormányzati bevételek meghaladják a napi 33 milliót. Ugyanakkor nem számolták még ki a várbeli vendéglátóhelyek és boltok kieső bevételét. Hangsúlyozták, a Várba így fel nem jutó turistabuszok egész Budapest forgalmára nagy kihatással lesznek, és kezelhetetlen dugókat okozhatnak.

Közleményük szerint abban bíznak, hogy a döntéshozók felülvizsgálják a tervezett határidőt, és a szakmai szervezetekkel egyeztetve új megoldásban gondolkodnak. Kérdés, hogy a Hilton Szálló alatti parkban nemrég erre a célra épült buszfordulót miért nem használhatják. Az Index.hu írta meg tavaly nyáron, hogy a városnéző buszok nem vehették birtokba az akkor elkészült fordulót, pedig onnan percek alatt megközelíthetőek a Várnegyed látnivalói.

Éjjel is egyeztettek

Információink szerint csütörtökön éjszakába nyúlóan egyeztettek a szakmai szervezetek a kitiltásról. Úgy tudjuk, tárgyalást kezdeményeztek a Miniszterelnökséggel, személyesen Csepreghy Nándor miniszterhelyettessel. A Miniszterelnökség az újdonsült Magyar Turisztikai Ügynökséghez irányított bennünket. Onnan azt a választ kaptuk, hogy a tegnapi találkozón részt vett Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója és a budavári önkormányzat polgármesterének képviselője. Mellettük a hazai és a külföldi beutaztató irodák képviselői, valamint a hop on, hop off (buszos városnézés) szolgáltatást nyújtó társaságok is képviseltették magukat.

A turisztikai ügynökség közölte, minden jelenlévő elfogadta, hogy a buszos közlekedésben a változás május 31-től lépjen életbe. A résztvevők támogatták azon javaslatát is, hogy ha kitiltásra nem is, de a turistaforgalom ésszerű korlátozására szükség van a jövőben. Az ügynökség azt javasolja az önkormányzatnak, hogy a turistabuszok este 7 és reggel 7 óra között szabadon mozoghassanak a Várnegyedben. A tervek szerint a reggel 7-től este 7-ig tartó időszakra a tesztet követően találnak majd közös megoldást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »