Kitiltatnák Romániából Lomnici Zoltánt

Kitiltatnák Romániából Lomnici Zoltánt

A Mátyás király-emlékév kapcsán tört ki a legújabb román érzékenykedés, mert Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke – a többi emberi jogi szervezet vezetőjétől eltérően – szóvá merte tenni Mihai Tudose akasztós kijelentését, amelyért amúgy azóta már bocsánatot is kért a megbukott miniszterelnök. Az egyik kolozsvári portál főszerkesztő-helyettese Lomnici kitiltását követelte Romániából.

A Mátyás király-emlékév egyik kiemelt színhelye Erdély, ezért a király kolozsvári szülőházában tartották az eseménysorozatot beharangozó sajtótájékoztatót január 23-án, ahol id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke és egyúttal az emlékév tanácsadó testületének egyik tagja azt mondta, hogy idén meg kell emlékezni Erdély megszállásának századik évfordulójáról is, amire elegáns válasz a Mátyás király-emlékév.

Ezzel kapcsolatban szóba hozta a magyarellenes megnyilvánulásokat, köztük Mihai Tudose azóta megbukott román miniszterelnök székelyek akasztására vonatkozó mondatát: "Nem kertelek. A Mátyás király-emlékév kezdeményezésem, illetve az Aranycsapat-emlékév kezdeményezésem hátterében az állt, […] hogy idén Erdély megszállásának, és a gyulafehérvári román egyesülés 100. évfordulója van, és a várható provokatív megnyilvánulásokkal szemben elegáns választ kell adnunk. Mátyás király személye és az Aranycsapat világraszóló sikerei erősíthetik a magyarsághoz tartozást, a nemzeti öntudatot. […] Úgy gondolom, hogy abban az országban, ahol az őshonos kisebbséget akasztással fenyegeti a miniszterelnök, és Európa közömbösen figyeli az eseményeket, akkor nekünk magyaroknak kell összefogni, és erősíteni a határon túli magyarokat" – mondta Lomnici, aki a PestiSrácok érdeklődésére most hozzátette, hogy neki, mint emberi jogokat védő szervezet vezetőjének, reagálnia kellett egy ilyen durva, a nemzeti kisebbségek méltóságát sértő megszólalásra.

"Vannak történelmi tapasztalataink a legutóbbi időkből is, hogy miként viszonyulnak egyes román szervezetek és politikusok a magyarokhoz. Nem szeretek általánosítani, de ilyesmikre fel kell készülni. Ahol egy miniszterelnök ilyet mond, akire bizonyos értelemben rá van bízva az ország népessége, ott bármi előfordulhat."

Hírdetés

A jogi szakember kolozsvári felszólalása egy helyi román portál, a Făclia főszerkesztő-helyettesénél is kiverte a biztosítékot, aki szerkesztői cikkében Lomnici Zoltán kitiltását követelte: Nem bánnám ha a román hivatalosságok számításba vennék, hogy a fent megnevezett személyt, Lomnici Zoltánt nyilvánítsák nemkívánatos személlyé.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke elárulta, hogy ő nem olvasta a cikket, nem is foglalkozik a tartalmával, amúgy sem tart attól, hogy fogást találnának rajta EU-s polgárként, és ezután is sokat fog járni Erdélybe. Az ilyen írások igazi okának azt tartja, hogy meg akarják félemlíteni a magyarság érdekében bármilyen módon – akár politikailag, akár jogilag – felszólalókat.

"Ezeket azonban nem szabad szó nélkül hagyni, annál is inkább, hogy nem láttam egyetlen emberi jogi szervezetet sem felszólalni a román miniszterelnök vállalhatatlan kijelentése miatt. Én megragadtam az alkalmat, és az előzmények ismeretében nem is lep meg, hogy ilyen visszhangja lett." – tette hozzá az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »