Kiterjesztenék a bérpótlékot

Kiterjesztenék a bérpótlékot

Az állami és közszférában dolgozókra is vonatkozzon az éjszakai és a hétvégi munkavégzésért járó magasabb bérpótlék – ezt a módosító javaslatot vinné keresztül a parlamenten Erik Tomáš (Smer) képviselő, aki állítja, minden érintettel egyeztetett.

„Ha az állam kötelezővé teszi a magánszféra számára, hogy májustól emelje az éjszakai és a hétvégi munka után járó bérpótlékot, akkor logikusnak és helyesnek tartom, hogy az állami és a közszférában dolgozók is részesüljenek a magasabb bérpótlékból” – indokolta javaslatát Tomáš. A magasabb bérpótlék kedvezően érintené egyebek mellett például az egészségügyi nővéreket, a szociális intézmények dolgozóit, a postán dolgozókat. „A bérpótlékok rendszere már napjainkban is működik, azonban problémát jelent, hogy az ágazatok között nagy a szórás, nagyok a különbségek, sőt a pótlékokról szóló törvények között sincsen összhang” – magyarázta a parlamenti képviselő. Hozzátette: az egyes intézmények bérelszámolóinak meg kell vizsgálniuk, hogy a pótlékra vonatkozó jelenleg hatályos irányelvek kedvezőbbeke a munkavállaló számára, vagy a készülő új szabályozás. A lényeg, hogy az alkalmazott minden esetben jobban járjon. 

Hírdetés

A parlament a január 30-án kezdődő ülésén vitatja meg a munka törvénykönyvének módosítását. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a bérpótlék első emelésére május elsejétől kerül sor, a második emelés pedig 2019. május 1-jétől lesz hatályos. Jelenleg az éjszakai bérpótlék a minimálbér 20%-ának időarányos része, órákra átszámolva (a minimálbér januártól havi 480 euró). „A képviselők eredeti javaslata alapján az éjszakai bérpótlék a minimálbér 50%-át vette volna alapul. Végül abban a kompromisszumos javaslatban állapodtunk meg, hogy az éjszakai munka után járó bérpótlék májustól 30%-ra, jövő májustól pedig 40%-ra emelkedik” – közölte korábban Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter. 

A számok nyelvén mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi éjszakai óránkénti bérpótlék 0,60 euróról májustól 0,90 euróra, 2019 májusától pedig 1 euró 20 centre emelkedik. Ami a szombati pluszjuttatást illeti: az két lépésben a minimálbér 50%-ára emelkedik, a vasárnapi pedig a 100%-ára. Erik Tomáš már tárgyalt a munkaügyi és a pénzügyminisztériummal, állítása szerint a módosítás csak minimális mértékben befolyásolná az állami költségvetést, illetve az önkormányzatok gazdálkodását. Javaslatát az egyik munkáltatói szövetségistámogatja.„Nemtitok,hogy jelenleg Szlovákiában azok keresnek a legrosszabbul, akik a közszféra alacsonyabb végzettséget igénylő pozícióiban dolgoznak, ezért támogatjuk a bérpótlék kiterjesztését” – nyilatkozta Miriam Špániková, az AZZZ szóvivője. (ie, TASR, SITA)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »