Kiterjesztené a távoltartási végzés kérésére jogosultak körét az igazságügyi minisztérium

Kiterjesztené a távoltartási végzés kérésére jogosultak körét az igazságügyi minisztérium

Az igazságügyi minisztérium kiterjesztené a távoltartási végzés kérésére jogosultak körét a családon belüli erőszak áldozatain kívül más kategóriákra is.

Mihai Paşca államtitkár kezdeményezésére törvénymódosító munkacsoport alakult a minisztériumban, amelyben részt vesznek a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), a legfőbb ügyészség, a belügyminisztérium, a rendőrség és az esélyegyenlőségi ügynökség képviselői is.

Az államtitkár pénteki közleményében emlékeztetett, hogy jelenleg csak a családon belüli erőszak áldozatai élhetnek a távoltartási végzés eszközével a biztonságuk érdekében, holott az államnak kötelessége oltalmazni valamennyi veszélynek kitett polgárt.

Hírdetés

„Ügyvédként nehéz helyzetben voltam, amikor a zaklatásoknak kitett vagy veszélyhelyzetben lévő ügyfeleimnek el kellett magyaráznom, hogy ők nem kérhetik a hatóságoktól a távoltartási végzés védelmét, holott ennek az intézménye létezik Romániában. Meggyőződésem szerint ugyanúgy frusztrálta ez a rendőröket, bírákat vagy ügyészeket, amikor hasonló helyzettel szembesültek munkájuk során. Elérkezett az idő, hogy javítsunk a helyzeten, ne csak elkönyveljük, hanem a lehetőségekhez képest előzzük is meg a tragédiákat” – idézte a közlemény Mihai Paşcát. (agerpres)

—-

Ha családon belüli erőszak miatt segítségre van szüksége, hívja az áldozatok megsegítése céljából működtetett 0800 500 333-as ingyenes, zöld telefonszámot, vészhelyzet esetén pedig az 112 segélyhívószámot.

A Tanácsadó központ az erőszak megelőzéséért szervezettől is segítséget lehet kérni a 0758 552 397 telefonszámon, vagy a közösségi média oldalukon.

Nyitókép: psychologytoday.com


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »