Kitakartathatja az arcát az akit Orbánnal vagy Novák Katalinnal fényképeznek le

Kitakartathatja az arcát az akit Orbánnal vagy Novák Katalinnal fényképeznek le

Az idevágó jogszabály eddig úgy rendelkezett, hogy aki nyilvános- vagy tömegrendezvényen vesz részt, az hozzájárul, hogy róla képek, videók készüljenek, és ezeket közzétegyék.

Alapesetben továbbra is ez a helyzet, de fideszes javaslat szerint a felvétel készültéről való tudomásszerzés utáni 48 órában, vagy a közzététel utáni 15 napban az érintett kérheti a kitakarását amennyiben a képen ott van a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök. 

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a miniszterelnök és a köztársasági elnök „számos rendezvényen, helyszínen jelennek meg, a róluk készült felvételeken számos személy látható velük egyidejűleg”.

Hírdetés

A hvg.hu szerint ez praktikusan azt jelenti, hogy a Polgári törvénykönyv módosítása után közszereplőnek nem számító személyek, például a miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Mészáros Lőrinc vagy Adnan Polat vállalkozók kérhetik, hogy a miniszterelnök részvételével rendezett eseményen készült képekről, videókról őket blőrözzék ki, tegyék a képmásukat felismerhetetlenné.

Így a jövőben előfordulhat, hogy egy, a miniszterelnök részvételével tartott fogadásról vagy átadó ünnepségről közzétett fotón a miniszterelnök mellett csak egy Mészáros Lőrinc alakú folt lesz látható.

Az érintett rendezvények körét is meglehetősen tágan határozza meg a módosítás: „személyvédelemmel megvalósuló rendezvényen, egyéb eseményen” készült képek esetében kérhető a felismerhetetlenné tétel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »