Kit segít a brexit Párizsban?

Kit segít a brexit Párizsban?

Menjetek, amíg mindent tönkre nem tesztek! – mondta a brit uniós tagságról szóló népszavazás kampányhajrájában Michel Rocard veterán szocialista politikus, aki még Francois Mitterand egykori elnök regnálása alatt volt miniszterelnök. Még éppen megérte, hogy a britek a kiválás mellett döntöttek, majd július 2-án elhunyt. Franciaország ikonikus baloldali személyiségének a szomszédokról alkotott véleménye több politikusnál is visszhangra talált, kezdve Francois Hollande elnökkel, aki az elsők között jelentette ki, hogy a bizonytalanság eloszlatása érdekében jó lenne, ha Nagy-Britannia gyorsan szakítana az Európai Unióval.

A brexit tagadhatatlanul témájává vált a kilenc hónap múlva esedékes franciaországi elnökválasztást megelőző időszaknak. A kérdés érzékenységét az amerikai Pew Kutatóintézet friss kutatása is jelzi, amely szerint az EU-tagállamok közül Franciaországban csökkent legmeredekebben az uniót támogató választópolgárok aránya. De míg a rendkívül népszerűtlen szocialista államfő talán egy utolsó lendületet készül venni a brexit okozta rémületből, és megkísérli Európa újraindítását, addig Marine Le Pen a politikai paletta túloldalán a britek unióellenességének farvizén importálná a népszavazást, és elindítaná a „frexit” folyamatát.

Ám a France24 hírportál még Hollande és miniszterelnöke, Manuel Valls között is hangsúlybeli eltéréseket vél felfedezni a kérdésben. Míg az elnök „emberközelibb” Európát szeretne, addig a kormányfő gyakorlatiasabban látja a helyzetet, szerinte a széthullás valós veszély, és igenis vannak fájó kérdések az EU-ban, ezekről nem sok szó esett az utóbbi években. Valls például megpendítette azt is, hogy figyelmen kívül hagyja a francia földön dolgozó uniós munkavállalókra vonatkozó és fizetési feszültségeket okozó szabályokat.

Ami a jobboldalt illeti, Nicolas Sarkozy és fő ellenlábasa, Alain Juppé is óvott egy a brithez hasonló népszavazás megtartásától, és az eredmény láttán mindketten egy újrafogalmazott Európa mellett tettek hitet. Christophe Bouillaud politikai elemző szerint a konzervatív és szélsőjobb erők sokkal jobban el tudják adni politikai üzeneteiket a brexit fényében, Sarkozy és Juppé is ellátogatott már az aggódó francia közösséghez Londonba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »