Kiszivárgott: ilyen új uniós szankciókra számíthatnak az oroszok

Kiszivárgott: ilyen új uniós szankciókra számíthatnak az oroszok

Háromfajta elemből állhat az Európai Unió újabb szankciós csomagja a gyanú szerint az orosz csapatok által Ukrajnában elkövetett háború bűnök miatt és közeleg az orosz szén embargója is – tudta meg diplomáciai forrásokból a Politico és a CNBC.

A három, konkrét szankciós irány:

A konkrét szankciós kört az uniós pénzügyminiszterek már a ma reggel 10-kor kezdődő brüsszeli tanácskozáson is tárgyalják, az Európai Bizottság fogja véglegesíteni ma estig/holnap reggelig, hogy a szokásos szerdai uniós tagállami nagyköveti értekezleten már tudják tárgyalni a tartalmát.

Hírdetés

Az orosz gázra vonatkozó uniós embargó továbbra sem valószínű elsősorban Németország, Ausztria és Magyarország tiltakozása miatt, de a Politico rámutat, hogy az orosz szénre vonatkozó behozatali tilalom egyre esélyesebb már ezen, vagy a jövő héten, mert a németek is támogathatják. Ennek oka, hogy a német gazdasági miniszter már a minap bejelentette, hogy nyárig leállítják az orosz szénbehozatalt, tehát valójában időrendileg azzal már összhangban lenne az uniós szintű tiltás támogatása is. A lengyelek már szintén bemondták az orosz széntilalmat rövid távon, tehát ez a téma egyre inkább valósággá válhat uniós szinten is.

A fentiekkel párhuzamosan az oroszok elleni lépés lesz a további nyugati fegyvervásárlás/Ukrajnába juttatás, mert egyre inkább érdeke a nyugatiaknak, hogy az oroszok ne nyerhessék meg a háborút – jegyzi meg a Politico.

portfolio.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »