Kiszivárgott: Ha a következő három hétben nem jön áttörés, teljesen lezárják az országot

Kiszivárgott: Ha a következő három hétben nem jön áttörés, teljesen lezárják az országot

A Denník N balliberális hírportál állítása szerint megszerezték a tervezett intézkedések leiratát. Ez azonban a szakértők által összeállított csomag, a kormány még csak a hétvégén fog tárgyalni róla.

A legfontosabb intézkedések között szerepel:

Az intézkedés csomag elsődleges célja hogy a következő három hétben áttörést hozzon a járvány elleni harcban a mobilitás csökkentésével, és megakadályozza az új veszélesebb mutációk behurcolását.

Ha március 21-ig nem sikerül megfordítani a jelenlegi trendet, nem hozzák meg az intézkedések az elvárt eredményeket, akkor reális lehetőség van arra, hogy lezárják az egész országot, megállítják az üzemi termelést, és keményebben korlátozzák az emberek mozgását.

Az intézkedések között szerepel a COVID-támogatás kiterjesztése, amellyel szeretnék ösztönözni a háztartás többi (nem fertőzött) tagját is a karantén betartására.

A hatóságok fokozottan fogják ellenőrizni az intézkedések és karantén betartását, vélhetően a katonaság is részt vesz a szabályok betartatásában. Az ellenőrzésekről napi statisztikát vezetnének, amelyet naponta bemutatnak majd a nyilvánosságnak is.

A kórházak többsége élesen kritizálja a körzeti orvosokat, akik gyakorlatilag csak továbbterhelik a betegeket a kórházakra, akik nem győzik a covid-ellátást és a betegek folyamatos hullámát. A bírálatok egy része arra is felhívja a figyelmet, hogy a körzeti orvosok egy része jelentős összegeket realizál az antigéntesztekből és az általuk kiadott igazolásokból, de a betegek kezelésével már kevésbé törődnek.

Ezt a helyzetet orvosolandó az egészségügyi minisztérium kötelező érévnyű irányelvet adna ki a koronavírusos betegek háziorvosi kezelésére és annak módjára. Ez elvileg tartalmazna egy olyan kitételt is, hogy a háziorvosnak kötelessége pontosan nyilvántartani a koronavírusos betegével folytatott kommunikációját.

Hírdetés

A megyék feladatul kapnák, hogy alakítsanak ki weboldalt, amelyen a lakosok jelezhetik, hol, mely településeken nincs vagy nem elérhető orvos.

Ha a járványszakértők akarata érvényesül, akkor a jövőben a felgyógyulásról szóló igazolást csak a tünetek hiányában és egyúttal antitestek megléte esetében adják ki.

Március elejétől az iskolákban, óvodákban és tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése, március 15-étől minden beltéri helyszínen FFP2-est kell viselni.

Az iskolába azok a gyerekek térhetnek vissza, akiknek szülei nem tudnak otthonról dolgozni. A diákokat hetente kétszer fogják tesztelni.

A munkások hetente kétszer öntesztelhetik magukat, a tesztkészleteket az állam biztosítja. Forródrótot hoznak létre az előírások munkahelyi megszegésének bejelentésére.

Öntesztelésre szolgáló tesztkészleteket a háztartások is kapnak, a pozitív eredményt PCR-tesztekkel erősítenék meg.

Megszűnne az egyik legvitatottabb kivétel: koronavírus fertőzött nem hagyhatná el otthonát. Jelenleg fertőzöttek is járhatnak üzletbe. Csak gyógyszertárba és orvoshoz mehetnének el.

Általános kijárási tilalmat vezetnének be este nyolc órától hajnali 1 óráig. A kijárási tilalom alóli kivételek csak hajnali 5 órától este 20 óráig érvényesek.

Szigorodhat a határrezsim is, az ingázóknak is legalább 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük a határ átlépéséhez. Egyelőre homályos, hogy milyen tesztről van szó, tekintve, hogy jön az öntesztelés – heti két alkalom esetén a 72 órás szavatossági idővel éppen kitelik a munkahét.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »