Kiszelly: nincs kormányváltó hangulat

Kiszelly: nincs kormányváltó hangulat

A kormánypártok „utcahosszal vezetnek”, és mint 2014-ben, most nincs kormányváltó hangulat azok körében, akik el akarnak menni szavazni – mondta el az M1 szombat esti műsorában Kiszelly Zoltán politológus.

Kiszelly Zoltán az ellenzék idei tevékenységét értékelve azt mondta: az ellenzéki térfélen volt mozgás, Botka László szinte az egész évet azzal töltötte, hogy Gyurcsány Ferencet kicselezze, és új szereplők is megpróbáltak belépni az ellenzéki térfélre, leginkább a Momentum mozgalom, amely az év elején politikai értelemben megölte az ország olimpiai álmát. Ezzel sikert tudott – ha negatív értelemben is – felmutatni, de aztán a lendületet nem tudta folytatni – tekintett vissza az elmúlt hónapokra a politológus.

Az ellenzék az idén – a 2013-as példát követve – Gyurcsány Ferencet megint nem tudta se lenyelni, se kiköpni – szögezte le. Felidézte: az MSZP célja a vezető szerep megszerzése a baloldalon, amelynek teljesítésére Botka László vállalkozott, sikertelenül, ezért októberre átcsúszott a kezdeményezés Gyurcsány Ferenchez és a DK-hoz, valamint  nevető harmadikként az LMP is profitálni tudott a megosztottságból.

A baloldali szavazók továbbra is összefogást várnak, tehát az összefogáspárti politikusok fújják most a passzátszelet – világított rá Kiszelly Zoltán. Verseny van – folytatta –, amelyben az MSZP október után, decemberre vissza tudta venni a kezdeményező szerepet Gyurcsánytól.

A politológus szerint Gyurcsány mindig összefogásról beszélt, majd amikor Botka megbukott, akkor már nem akart összefogni. Az MSZP ezután vette át a stafétát a DK-tól. „Most, hogy szövetséget építenek, ők azok, akik az összefogást a megvalósítják a baloldalon” a választók szemében – magyarázta.

Hírdetés

Kiszelly leszögezte: a szocialisták most egy hajszállal talán erősebbnek tűnnek a DK-nál, „bár a szavazói mozgás nem ilyen gyors, mint a politikusok pragmatizmusa”.

Az elemző azt mondta: lehet, hogy az egész lakosságban többen kritikusak a kormánnyal különböző okok miatt, de azok között, akik el akarnak menni szavazni, többségben vannak a kormány támogatói.

Hangsúlyozta: az ellenzéki pártok a legelutasítottabbak, többen utasítják el őket, köztük a Jobbikot is, mint a kormánypártokat. Az ellenzéki szavazók aktivitása alacsonyabb, mint a kormánypártiaké, ezért szerinte az ellenzéki pártok „túlélésre játszanak”, főként a szétaprózódott baloldalon. Próbálnak frakcióval bejutni a parlamentbe, amihez legalább öt képviselőre van szükségük – tette hozzá.

forrás: M1 Ma este / hirado.hu

The post Kiszelly: nincs kormányváltó hangulat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »