Kiszelly: Merkelék a kisebbik rosszat választották

Kiszelly: Merkelék a kisebbik rosszat választották

A német kancellár pártszövetsége tegnap megállapodott a szociáldemokratákkal, elosztották a minisztériumokat és megegyeztek a főbb programpontokról. Négy és fél hónappal a választások után elkészült tehát a koalíciós szerződés tervezete a CDU/CSU és az SPD közös kormányzásáról. A tárgyalásoknak ezzel még nincs vége, a szociáldemokrata párt tagságának is igent kell mondania a nagykoalíció folytatására.

Kiszelly Zoltán politológus az M1 Ma este című műsorában elmondta: a Bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU) mindenképpen jó ez a megállapodás, hiszen keresztül tudták vinni, hogy a migránsok beáramlását valamilyen módon korlátozzák. Sikerült ugyanis a családegyesítést felfüggesztését kitolni augusztusig, és onnantól is ezer főben maximalizálták a havonta befogadható migránsok számát.

Ezt mindenképpen sikerként tudják majd eladni, ugyanis Bajorországban októberben tartanak majd tartományi választásokat. Tavaly pedig a párt a második világháború óta először elvesztette az abszolút többségét, miközben a bevándorlás ellenes AfD 12,5 százalékot ért el. A politológus szerint, ha a migráció terén még jobban bekeményítenek, akkor az AfD vitorlájából vehetik ki a szelet.

További pozitív fejleménye a tárgyalásoknak, hogy Horst Seehofer bajor miniszterelnök úgy néz ki, hogy Berlinben folytatja a pályafutását belügyminiszterként. Az ő helyét a politológus szerint a CSU 50 éves korosztálya veheti át.

Hírdetés

Merkelék közben nagyon fontos tárcákat vesztettek, például a pénzügyminisztériumot is át kellett engedniük a Martin Schulz-féle szociáldemokratáknak. Megjegyezte: az eurozóna „adósságban úszó” déli része abban bízik, hogy a korábbinál kedvezőbb hitelezési feltételeket kaphat.

Ráadásul a kormányon belül is számos konfliktus alakulhat ki. Az egyik ilyen Horst Seehofer belügyminisztersége, aki a határok lezárását követelte korábban a migránsok előtt, szemben Martin Schulz külügyminiszterségével, aki viszont rendre a befogadás mellett szólal fel. De még ezen felül ott van az egészségügy, a nyugdíj- és az adórendszer is.

Kiszelly Zoltán szerint Merkelék a kisebbik rosszat választották azzal, hogy megegyeztek ismét egy nagykoalícióról, ugyanis Európa vezető hatalmát nem lehet kisebbségi kormányzással irányítani. Jelen állás szerint két évre „szerződtek le”, akkor majd felülvizsgálják az addig elért eredményeket. A kormány támogatottsága alacsony, a felmérések szerint a többség már nem szeretné Merkelt kancellárnak.

forrás: M1 Ma este / hirado.hu

The post Kiszelly: Merkelék a kisebbik rosszat választották appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »