Kiszelly: Merkel átadta a rossz fiú szerepét Hollandiának

Kiszelly: Merkel átadta a rossz fiú szerepét Hollandiának

Mark Rutte holland miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár (Fotó: EPA/Adam Berry/Pool)

Azok a kormányok növelték támogatottságukat a járványhelyzet után, amelyek tevőlegesen is felléptek a járvány negatív egészségügyi és gazdasági hatásai ellen. A júliusi uniós csúcson a jövőre visszavonuló Angela Merkel hátra lépett, átadva a rossz fiú szerepét Hollandiának, míg ő közvetítőként léphetett fel.

Ahol nem vették komolyan a koronavírust, ott csökkent a politikusok támogatottsága – mondta Kiszelly Zoltán a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című adásában. A politológus ezek között az országok között az Egyesült Államok és Brazília mellett Nagy-Britanniát említette.

Az európai vezetők közül a német kancellár népszerűsége viszont növekedett. Ennek oka, hogy a jövő évi parlamenti választások után a politikából távozó Angela Merkel mind hazájában, mind uniós szinten hátrébb vonult, közvetítő szerepet vett fel, és Brüsszelben a rossz fiú szerepét átadta Hollandiának.

Hírdetés

Németország a neoliberális, megszorító politika folytatásával az euróellenes pártok esélyeit növelte volna a 2022-es francia és a 2023-as olasz választásokon.

Mindkét országban csökkent az elnök, illetve a kormányfő támogatottsága. A franciák életszínvonala tíz éve változatlan, de Emmanuel Macron nyugdíj- és munkaügyi reformjai miatt ez veszélybe kerülhet.

Olaszországban sem látszik, hogyan tudna lendületet venni a tíz éve stagnáló gazdaság. A szeptemberi tartományi választások Matteo Salvini és a jobboldal győzelmével akár előre hozott választásokat is hozhat, ellenkező esetben 2023-ig maradhat az Európa-párti Conte-kormány.

Kiszelly szerint a déli államokat idén az Európai Központi Bank kötvényvásárlásai tartják víz felett, január elsejétől pedig az uniós hitelcsomag milliárdjai.

A nemzeti érdekeik mellett kiálló közép-európai országokban is nőtt a kormánypártok támogatottsága. A Fidesz a sikeres járványkezeléssel és a nemzeti érdek védelmével a jobboldalon túlról is tudott szavazókat nyerni – mondta a politológus.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »