Kiszelly: megpróbáltak kívülről nyomást gyakorolni Fehéroroszországra

Rendkívüli ülést tartottak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei. Több téma is napirenden volt, így például a libanoni robbanást követő fejlemények és a hétvégi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult helyzet.

Kiszelly Zoltán, politológus az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, korábban is megpróbáltak kívülről nyomást gyakorolni Fehéroroszországra, hogy lazítsa gazdasági és politikai függését Oroszországgal.

Hozzátette: korábban az unió 173 fehérorosz vezetővel szemben mondott ki beutazási tilalmat, hogy megakadályozza a politikai elitet az unión belüli mozgásban és „üzletelésben”. Az ukrajnai konlfiktus után, amikor a minszki folyamatban közvetítőként volt szükség Oroszország és a nyugat között Fehéroroszországra, akkor ezeket a szankciókat feloldották.

Hírdetés

A politológus úgy fogalmazott, a jelenlegi helyzet valóban nagyon kényes, a tegnapi ülésen arról döntöttek, hogy egyelőre csak a „brutális rendőri erőszak” felelőseit próbálják nevesíteni és ezeket az embereket szankcionálják beutazási tilalommal és az unióban lévő vagyonuk befagyasztásával.

„Oroszország nem akarja, hogy az általa közeli külföld vagy a saját befolyási övezetnek nevezett rész a nyugat része legyen, leginkább ne a NATO része legyen. Azonban, ha ezek az országok szabadon dönthetnek, akkor az ott élő emberek inkább a nyugati rendszereket választják és nem a keleti rendszereket. Oroszország ezt nem akarja engedni, így hát polgárháborúkat szít” – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

Elmondta, Oroszország nem csak a nyugat katonai befolyásától fél, hanem attól is, hogy ezek az országok egy működő, virágzó, gazdaságilag prosperáló demokráciává válnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »