Kiszelly: Megint házibajnokság folyik a baloldalon

A politológus szerint ugyanaz a helyzet, mint 2013-ban: az ellenzéki oldalon házibajnokság folyik, Gyurcsány Ferenc pártja próbálja ledarálni a többi ellenzéki pártot, az MSZP pedig ez ellen védekezik.

Össze lehet hasonlítani az uniós csatlakozás kapcsán tartott és a kvótareferendum eredményeit, hiszen mind a kettő a szuverenitás átruházásáról, illetve megőrzéséről szólt – jelentette ki Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hangsúlyozta: a brit kilépés előtt David Cameron akkori miniszterelnök ugyanazt fogalmazta meg, mint most a visegrádi országok, miszerint szeretnének egyszerre sárga és piros lapot az uniós döntésekkel szemben. Vagyis a britek is olyan eszközöket kerestek még a kilépésük előtt, melyekkel a rossz brüsszeli döntéseket meg tudják állítani. A magyar kormány hasonlóképp ehhez kért felhatalmazást – magyarázta az elemző,a ki szerint ugyanakkor kérdéses, mennyire sikerült ezt a kommunikáció középpontjába állítani.

Beszélt arról is: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke továbbra is a baloldal egyesítésében gondolkodik, de ő ezt a saját vezetése alatt gondolja el. A DK le akarja darálni a többi ellenzéki pártot, az MSZP azonban ez ellen mindig is védekezett. Molnár Gyula szocialista elnök lehetőség szerint próbál elhajolni Gyurcsány Ferenc ölelése elől. (…) A DK és az MSZP egy házibajnokságot folytat, melyben az előbbi próbálja az utóbbi szavazóit megszerezni kevés sikerrel.

A közös államfőjelölés kapcsán azt mondta: megpróbálnak 2018-ra olyan állomásokat kijelölni, melyeket nem tudnak kihagyni. Ez az előválasztási kampány része, melyben a baloldali pártok még egymással versenyeznek – szögezte le.

A politológus káoszt lát a baloldalon, nincs egységes álláspont egyelőre arról sem, mikor tartsák meg az előválasztást. Ráadásul megjelent egy új szereplő is a térfélen, a Kétfarkú Kutya Párt, mely eredményesebben mozgósított a népszavazás kampányában, mint a baloldali és liberális pártok.

Szerinte hasonló a helyzet, mint 2013-ban: a baloldali összefogásból ugyanúgy ki akarják hagyni Gyurcsány Ferenc pártját, mint akkor, a Demokratikus Koalíció pedig hasonlóképp próbálja magát beküzdeni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »