Kisstílű hazudozás miatt keveredtek botrányba az amerikai úszók Rióban

Ryan Lochte és három másik amerikai úszó azt állította, hogy kirabolták őket Rióban, majd kiderült, hogy a történetből semmi sem igaz.

Scott Blackmun, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) ügyvezetője közleményben jelezte, hogy a négy versenyző – a hatszoros olimpiai bajnok Ryan Lochte, valamint Jimmy Feigen, Gunnar Bentz és Jack Conger – viselkedése elfogadhatatlan volt, és nem az Egyesült Államok csapatának értékeit tükrözi, majd bocsánatot kértek a brazil emberektől.

A négy úszó először azt állította, hogy vasárnap – amikor visszaindultak egy buliból az olimpiai faluba – fegyverrel kirabolták őket.

"Azt mondták, szálljunk ki a taxiból, miközben a rendőrjelvényüket mutogatták, de nem láttunk semmit, nem voltak fények. Aztán elővették a fegyverüket, és közölték, hogy feküdjünk a földre. A férfi ezután felhúzta a pisztolyt, a homlokomhoz tette, és azt mondta, lefelé!"
– így szólt Lochte-ék meséje a történtekről.

Videófelvételek alapján azonban kiderült, hogy megálltak egy benzinkútnál, ott összetörtek egy tükröt és egy szappantartót a mosdóban, majd összetűzésbe kerültek a töltőállomás személyzetével.

A BBC rendőrségi forrásokra hivatkozva arról írt, a sportolók egy benzinkúton leszakított vécéajtó miatt jöttek elő a történettel. A sportolókat a benzinkút dolgozói elkezdték felelősségre vonni és követelték, hogy fizessék ki a kárt. Ezután már a biztonsági őröket is hívták, mire az amerikaiak végül fizettek és elmentek.

A brazil rendőrség arra kérte az ügyészséget, hogy hamis tanúzás miatt emeljen vádat Lochte és Feigen ellen. A feljelentésben egyikükre sem kérnek börtönbüntetést. Lochte már hétfőn, míg Bentz és Conger – kihallgatásuk után – csütörtökön hazautazott az Egyesült Államokba, csak Feigen maradt Brazíliában.

Lochte továbbra is tagadja, hogy kitalálták a történetet, bár azt elismerte, hogy több helyen "pontatlanul" fogalmazott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »