Kiss Ambrus: nincs megállapodás a kormánnyal, magára hagyhatja a Biodómot a főváros

Kiss Ambrus: nincs megállapodás a kormánnyal, magára hagyhatja a Biodómot a főváros

A fővárosi önkormányzat visszavásárolhatja a Fővárosi Csatornázási Művek kisebbségi részvénycsomagját – erről is beszámolt Budapest főpolgármester-helyettese az InfoRádióban.

Ismét teljes körű tulajdonosa lehet Budapest a Fővárosi Csatornázási Műveknek, amennyiben a közgyűlés szerdán megszavazza, hogy visszavásárolják a közműszolgáltató 1997-ben privatizált kisebbségi részvénycsomagját – mondta az InfoRádiónak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

„A városnak stratégiai érdeke, hogy a vízművek mellett a Csatornázási Művek is százszázalékos tulajdonában és teljes irányítási jogkörében legyen. Ezért lenne jó, ha 25 év lejárta után nem újabb privatizáció lenne, hanem élnénk a lehetőséggel és visszavásárolnánk” – mondta.

Szerinte a Fővárosi Csatornázási Művek visszavásárlásával a főváros energiafelhasználása fenntarthatóbbá és válságállóbbá válna. A főváros jelenleg kénytelen a piacokról vásárolni energiát a szolgáltatásainak működtetéséhez, és ki van téve az árak növekedésének.

„Azt szeretnénk, hogy 2030-ra például ilyen lépésekkel annyi energiát termeljünk, mint amennyit felhasználunk”

– mondta.

A főpolgármester-helyettes elmondta: ehhez szükségünk van arra, hogy a vízközműrendszereknél, az ivóvíz és a csatornázás esetében képesek legyünk növelni az energia előállítást.

Az 1997-es privatizációs szerződés rögzíti a visszavásárlási feltételeket, így a 16 milliárd 867 millió forintos vételi árat is, amelyet a fővárosnak csak 2024 tavaszán kellene kifizetnie – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. Mint mondta,

ez a fővárosnak nem igényel plusz költséget,

hiszen az Fővárosi Csatornázási Művek eredménytartalékának terhére megoldható ez a pénzkifizetés.

Hírdetés

Kiss Ambrus mindemellett arról is beszélt, hogy továbbra sincsenek érdemi tárgyalások a Biodómról a főváros és a kormány között, ezért most azt

mérlegelik, hogy január 1-jétől lekapcsolják a félkész létesítmény energiaellátását, és megszüntetik az őrzését.

Ha a kormány erre nem ad forrást, akkor odaadják az intézményt, leválasztják a telket, „és a kormány az kezd vele, amit akar”.

A főváros nem kíván a fejlesztésbe forrást beleadni, éppen elég, hogy az őrzésére és a fűtésére költenie kell. A főpolgármester-helyettes szerint Biodómban nincs szükség távfűtésre, hanem elegendő az amúgy is közellevő gyógyfürdő meleg vizét a csőrendszeren keresztül átfolyatni. Emellett nézik, mit lehet csökkenteni annak érdekében, hogy a fővárosnak emiatt ne legyen költsége. Egy félkészen hagyott torzó helyett sokkal szívesebben költene például a lakásrezsi program kibővítésére a főváros – zárta gondolatát Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »