Kisreplők ütköztek Gödöllőnél, négyen vesztették életüket

Kisreplők ütköztek Gödöllőnél, négyen vesztették életüket

Négyen meghaltak, amikor két kisrepülő összeütközött a levegőben Gödöllőnél. A szakértő emberi hibára gyanakszik.

Négyen meghaltak, amikor két kisrepülő ütközött délelőtt Gödöllőnél. A gépek a város egyik erdős területén, egymástól pár száz méterre értek földet. Az egyik repülő fedélzetén két felnőtt és egy gyermek, a másikban pedig a pilóta volt egyedül. Ő egy ejtőernyős verseny résztvevőit vitte a magasba, de a versenyzők még az ütközés előtt kiugrottak. „A gödöllői hivatásos tűzoltók a rendőrség bevonásával rövid keresést követően találták meg az erdős területen a repülőgépet. A repülőgépet átvizsgálták. A mentősök megállapítása szerint a repülőgépben utazó kettő felnőtt, illetve egy kisgyermek a helyszínen elhunyt. Repülőgép nem gyulladt ki, tűz nem keletkezett” – közölte Csámpai Attila, a a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője a Hír TV-vel.

A baleset körülményeit a légügyi hatóság vizsgálja a rendőrség bevonásával. „A légügyi hatóság segíti a munkánkat, természetesen tűzoltók is érkeztek a helyszínre, és a katasztrófavédelem munkatársai a mentésben fognak segíteni, hiszen a helyszíni szemléhez, illetve a halottszemléhez a roncsok szétvágására, a holttestek kiemelésére szükség lesz, hogy az ő segítségüket igénybe vegyük – nyilatkozta korábban Beluzsárné Belicza Andrea, hozzátéve: Az eljárást a Pest Megyei Rendőr-kapitányságról indul, szakértők bevonásával folytatjuk majd az eljárást, és a légügyi közlekedés veszélyeztetése miatt indul eljárás” tette hozzá a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Pető György légügyi szakért szerint – sajnálatos módon – emberi mulasztás miatt következhetett be a baleset. Az lesz a legfontosabb, az egész vizsgálat tétje az lesz valószínűleg, hogy megállapítsák, hogy kizárólag a pilóták hibáztak-e, vagy rajtuk kívül más is hibázhatott-e, tette hozzá a szakértő. Jelenlegi információk szerint a légiirányítás tisztában volt azzal, hogy abban a légtérben, ahol az ejtőernyősöket szállító gép (Cesna-182) tartózkodik, ott van egy másik gép (Piper-28) is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »