Kiskosztüm sportcipővel? Bármikor!

Kiskosztüm sportcipővel? Bármikor!

A csillámlás divatos lesz az idén nyáron, akár ékszerekről, akár cipőről vagy táskáról legyen szó. Jó hír, hogy sportcipőt szinte mindenhez bátran felhúzhatunk. A divatszakértők szerint nem árt olykor némi merészség, de azért érdemes óvatosnak lenni a feltűnő darabokkal. Ebben az évben amúgy is a minimalizmus és a letisztultság uralja a divatot, nem a feltűnő, sokszínű, mintás darabok. A szolid színvilág lezser fazonokkal, bővebb szabású szoknyákkal, nadrágokkal párosul. Az utcai divatot és közvetve a nagy divatházak kínálatát is erősen befolyásolják a divatbloggerek, ezért őket is kérdeztük az idei trendekről: a Festy in style és a Smizedivat szerzői segítettek nekünk eligazodni a divatvilágban.

A magyar divatblogger, Festy a milánói divathéten. A blogok szerzői nemcsak bemutatják, de alakítják is a divatot; a magazinok figyelnek arra, milyen ruhákat választanak a bloggerek.

Fotó: Festy in style

Ritka madár ebben az évben a szűk szoknya, és miniszoknyát is keveset találunk a divattervezők vagy a divatmárkák tavaszi–nyári kollekcióiban. A hosszabb fazonok és az A vonal uralkodik. Ez a hetvenes évek hatása, amely most újra inspirálja a divatházakat. A szűk nadrágok helyett is lassan inkább a bővebb fazonok kerülnek előtérbe, amelyeknek rövidített szára szabadon hagyja a bokát. Szóba jöhet a feltűrt nadrágszár, főleg a férfinadrágoknál.

A kék az év divatszíne

Bár az elmúlt évek teljesen szűk nadrágjai is hordhatók az idén, egyértelmű, hogy a bővebb fazonok irányába mozdul el a divat. A lazaság a női blézereken és blúzokon is tetten érhető: a lazább szabásvonal és a hosszú fazon a gyakoribb, ami összességében lezserebb hatást eredményez. A díszítéseket ebben az évben az alsóneműk inspirálhatják: a fehérneműk finom csipkéi a felsőruhán jelennek meg, például a szoknyák alján. Ez az idei divat romantikus vonulatát erősíti, amelyhez hozzátartoznak a pasztellszínek, például a halvány rózsaszín.

A színkombinációk közül gyakran felbukkan a kék-fehér. Ez az idei női és férfidivatnak egyaránt fontos eleme. A kék az idei év egyik divatszíne, és a kék-fehérrel nagyot tévedni nem lehet; megfelelhet bármilyen alkalomra életkortól és nemtől függetlenül. Sportos és elegáns összeállításoknál sem járunk rosszul e színekkel.

Audrey Hepburn mondta: egy nő lehetőleg ne viseljen egyszerre háromnál több színt – a klasszikus elvre Meyer Eszter-Virág divatblogger, a Masni blog szerzője figyelmeztetett a Fashion Days divatportál bemutatóján; szerinte ez az elv máig érvényes. Viszont ma már nem feltétlenül ragaszkodnak a szakértők ahhoz a korábbi szabályhoz, hogy a táska és a cipő színe harmonizáljon egymással; Festy, a Fest in style blog szerzője szerint érdemes elrugaszkodni ettől a szabálytól, és a teljes öltözetet figyelembe véve táskát választani – akár a cipőtől teljesen eltérő színben.

Beszivárog a hippistílus

De nem csak a nőknek kell új gondolatokkal barátkozni; a férfiak például elkezdhetnek úgy tekinteni a papucsra, mint utcai viseletre. Ez eddig sokaknak a túlzott lazaság kategóriájába tartozott, most viszont lehet vele próbálkozni. Persze nem egy otthoni műanyag papuccsal, hanem olyan, bőrből készült kreációval, amely jobban emlékeztet egy cipőre, mint egy strandpapucsra. Hubert Csaba, vagyis Chaby, a Smizedivat blog szerzője egy papucsot választott a városi szetthez; szerinte városiasabb, elegánsabb viselettel is kombinálható a papucs, amelyhez természetesen szigorúan tilos zoknit húzni. – Tavalyi, de az idén folytatódó trend a leggings és a rövidnadrág kombinációja, amelyet egyre többször lehet látni a

Chaby a milánói divathéten
Fotó: Smizedivat

budapesti utcán  – árulja el a divatblogger. Inkább a fiatalok vállalják be a férfiak számára szokatlannak tűnő kombinációt, amelyet bőrdzsekivel párosítanak. Ez a szett többnyire fekete színben jelenik meg.

De ennél extrémebb példákat is tud mondani: a Gucci új kreatív igazgatója például a hetvenes évek és a hippistílus szerelmese, ez a trend most kezd meglátszani a divatházak kínálatában. Egy virágmintás öltöny ugyan kissé furcsán hatna a budapesti utcákon, de Chaby szerint egy-egy virágmintás kiegészítő, így egy növényi ornamentikájú sportcipő már elképzelhető.

Divat a hosszú, a bő, a laza

Az említett kéken kívül Chaby a militarypalettát, vagyis a katonai viselet színeit emeli ki, közülük is a zöldet. A pólók és a pulóverek terén szerinte a hosszított fazon az igazán trendi az idén. Divatba jöttek a boka fölött elvágott nadrágok. A teljesen szűk nadrágokat felvehetik még az idén az urak, de Chaby szerint már tavaly is észre lehetett venni, hogy lassan kimennek majd a divatból, és átveszik a helyüket a palazzonadrágok, illetőleg az egészen bő fazonok. Ezeket a kilencvenes évek hiphop életérzése ihleti. A férfikiegészítők közül a hátizsák az idei év slágere. A koptatott, szakadt farmer és a farmerdzseki pedig továbbra is alapdarabok a divatblogger szerint.

A feltűnő darabok esetében nem árt az óvatosság. Könnyű túlzásokba esni például az idei év egyik divatszínével, a metálszínnel kapcsolatban. A fémes csillogású, arany- vagy ezüstcipőkhöz kifejezetten ajánlják a hasonló színű táskát, de egy ilyen szetthez érdemes a lehető legegyszerűbben felöltözni. Nem ajánlottak hozzá sem az ékszerek, sem a feltűnő ruhadarabok, mert az összhatással nagyon könnyű átesni a ló túlsó oldalára.

Kiskosztüm sportcipővel? Bármikor!

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az ezüst- és az aranyszín talán akkor a legérdekesebb, amikor tornacipőn jelenik meg. A sportos lábbeli egyértelműen trendi ebben az évben. Akár elegáns táskával és csinosabb ruhákkal is párosíthatjuk a kényelmes cipőt. Lehet, hogy ez szokatlannak tűnik, de vannak praktikus előnyei. Megjelenik a divattervezők kollekcióiban a magasított, teletalpú tornacipő is. Ez végképp extravagánssá teszi az összeállítást, ha például szoknyával vagy egy elegánsabb ruhával viselik. Az áprilisi Elle Fashion Show-n, ahol jórészt külföldi divattervezők munkáit mutatták be, alig lehetett a klasszikus értelemben vett elegáns cipőt látni a kifutón. A milánói Paolo Errico például egy hosszú, fényes anyagból készült fekete ruhát párosított elegáns sötétkék kabáttal, sötétkék kalappal és fekete sportcipővel – ez az idén általános jelenség.

A tornacipős trend titkát Festy árulja el: – Az utcai divat erősen befolyásolja a trendeket, az utcai divatot pedig elsősorban az Instagram és a blogok formálják. Londonban nagyon gyakran meg lehet figyelni, hogy az utcára sportcipőt húznak az elegánsabb szettekhez is, egyszerűen azért, mert kényelmesebb és praktikusabb viselet az utcán, a metrón. Azok a szettek, amelyeket a divatbloggerek viselnek a nagy nemzetközi divateseményeken, bekerülnek a magazinokba, és alakítják a divatot. Mivel a bloggereknek egész napos rohanást jelent egy-egy divatesemény, sokszor sportcipőben érkeznek, még akkor is, ha egyébként elegánsabb szettet viselnek. Így szivárgott be ez a jelenség a trendekbe – magyarázza Festy.

A divatblogger szerint az idén minden nagyon egyszerű és letisztult lesz, a színkombinációk közül a szürke-fekete, a fekete-fehér, esetleg a rózsaszín-szürke párosítás a jellemző. A visszafogott színvilág az idősebb korosztály számára sokkal előnyösebb, mint az élénk színek, a feltűnő minták, a laza szabású ruhadarabok minden életkorban kedvezők, így az idei trendekkel mindenki jól jár.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »