Kiskát meglepte, hogy az ellenzéki vezetők nem utasították el a Smert

Andrej Kiska, Az Emberekért néven alakulófélben lévő párt vezetője üdvözli, hogy a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko – PS), az Együtt (Spolu-OD) és a KDH párbeszédet folytatnak, és együtt akarnak működni.

Ugyanakkor meglepte őt, hogy a dokumentumban, amelyet a három párt képviselői szerdán írtak alá, nem zárták ki az együttműködést a Smer-SD és az SNS pártokkal, valamint a szélsőségesekkel. Kiska ezt elvárja a potenciális partnereitől. Hozzátette, hogy folytatja a tárgyalásokat a demokratikus ellenzéki pártokkal.

Hírdetés

A politikus reméli, hogy az ellenzéki pártoknak három dologban sikerül megegyezniük, nevezetesen „hogy kizárjuk a közös kormányzást a Smerrel és a klónjaival, az SNS-szel és a szélsőségesekkel, hogy a prioritásaink az egészségügy, az igazságszolgáltatás, a korrupció elleni küzdelem és az oktatás lesznek, és hogy tisztességesen fogunk kommunikálni egymással” – sorolta a volt államfő.

A három parlamenten kívüli párt, a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko – PS), az Együtt (Spolu-OD) és a KDH tagjai által kötött, a választások előtti együttműködésről szóló megállapodás két konkrét kötelezettségvállalást tartalmaz.

A megállapodáshoz bármelyik ellenzéki párt csatlakozhat, amennyiben egyetért az egyezség tartalmával. Miroslav Beblavý, az Együtt elnöke kijelentette: programjukat tekintve Andrej Kiska alakulófélben lévő pártja áll a legközelebb hozzájuk. „Ha megegyezünk vele, elképzelhető, hogy ő is csatlakozik ehhez a megállapodáshoz” – fűzte hozzá.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »