Kiska szerint Közép-Európa problémája a gátlástalan politizálás

Közép-Európa és a környező országok problémája a gátlástalan politizálás. Ez pedig az önérdek agresszív érvényre juttatásához és a nemzetközi jog megsértéséhez vezAndrej Kiska államfő közölte a GLOBSEC 2018 nevű biztonságpolitikai fórumon.et, illetve a szabadság és a demokrácia értékinek a háttérbe szorulásához. Ezt Andrej Kiska államfő közölte a GLOBSEC 2018 nevű biztonságpolitikai fórumon.

Kiska szerint csak úgy lehet védekezni a gátlástalan politizálás ellen, ha működnek a demokrácia alapvető értékei – a független sajtó, az aktív civil társadalom és az erős intézmények. Kiska arra figyelmeztetett, hogy fokozatosan olyan hangulat alakul ki, amelyben az újságírók a politikai képviselet vagy a nemzet ellenségeiként tűnnek fel. Szerinte Szlovákiában is hasonló a helyzet. „Ignorálták az újságírót, aki azért kért segítséget, mert valaki megfenyegette. Csak azért, mert túlságosan kitoltuk az érzékenységünk határát” – mondta Kiska.
     

Hírdetés

Kiska szerint a nemzeti érdekeket azok veszélyeztetik, akik miközben az ország szuverenitásának a védelméről beszélnek, megtévesztenek, és a saját propagandájukat terjesztik. „A gátlástalan politizálás az egész közép-európai régiót visszahúzza” – véli Kiska. Szerinte a gazdasági növekedés sem ellensúlyozza a demokrácia hiányát vagy az önös nemzeti érdeket, ami veszélybe sodorhatja Európa közös projektjét. „Az EU- és NATO-tagságnak nincs alternatívája” – hangsúlyozta.
     

A gátlástalan politizálás azonban Kiska szerint nemcsak a hazai politika problémája, hanem a nemzetközi politikáé is. Kiska a szíriai helyzetet hozta fel példaként. „Szégyenletes dolog azt állítani, hogy Szíriában annak az embernek a támogatásával lehet békét és stabilitást teremteni, aki parancsot adott a saját embereinek a kínzására, vagy vegyi fegyverrel támadt rájuk” – jegyezte meg Kiska. Szerinte ez azért van, mert az, ami pár éve elfogadhatatlan volt, az mára elfogadhatóvá vált.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »