Kiska megvétózta a himnusztörvényt

Kiska megvétózta a himnusztörvényt

Nyitókép: Branislav Bibel/SITA

Andrej Kiska államfő megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt, és visszaküldte azt a parlamentnek újratárgyalásra.

Kiska a törvény rendelkezéseit a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel összeegyeztethetetlennek tartja – tájékoztatott az elnöki iroda.

Az államfő szerint az állami szimbólumokról szóló törvény egyes rendelkezései „nagy teret adnak a különböző értelmezéseknek, ami így jogbizonytalanságot idézhet elő”.

Hírdetés

A törvény kritikusai szerint a jogi norma megtiltja más állam himnuszának éneklését vagy lejátszását, amennyiben az adott rendezvényen nincsen jelen a külföldi ország hivatalos küldöttsége.

A törvény visszaküldését a parlament elnökén, Andrej Dankon kívül Bugár Béla is kérte, akinek parlamenti most-hidas képviselői is megszavazták a himnusztiltó törvényt.

Kiska a himnuszénekléssel kapcsolatos rendelkezéshez annyit fűzött hozzá, hogy a „csak” szócska azt a benyomást váltotta ki a társadalomban, miszerint korlátozhatják más állam nemzeti himnuszának éneklését és lejátszását abban az esetben, ha nincs jelen hivatalos külföldi delegáció.

Az államfő szerint ennek a „jogalkotási beavatkozásnak nincs egyértelmű célja, és a hagyományos interpretációs eljárásokkal sem értelmezhető”.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »