Kiska megüzente Ficónak: nem nevezi ki alkotmánybírónak

Kiska megüzente Ficónak: nem nevezi ki alkotmánybírónak

Andrej Kiska köztársasági elnök biztosan nem nevezi ki Robert Ficót az Alkotmánybíróság elnökévé, sem alkotmánybíróvá. Két jól informált forrás szerint állítólag ezt üzente az államfő Robert Ficónak.

A Smer elnöke egyelőre nem tájékoztatta koalíciós partnereit arról, milyen további eljáráshoz folyamodik az alkotmánybíró-választás során.

A koalíciónak és a Smernek egyelőre nincs világos terve arra a helyzetre vonatkozóan, ha Kiska valóban elutasítaná Fico kinevezését. A Smer elnökének azzal nem lesz gondja, hogy a parlament megszavazza őt, hiszen a megválasztásához elegendő, ha a szavazáson jelenlévő képviselők több mint a fele választja őt a jelöltek közül, csak a folytatás kérdéses.

Roman Krpelan, Kiska szóvivője szerint az államfő 18 alkotmánybíró-jelöltből választhat, akiket a parlamenti testület szavaz meg, amire eddig még nem került sor, így aztán ezért eddig még senkit sem választhatott ki és nem is utasíthatott el.

– írta válaszában a szóvivő.

Az az igazság, hogy pillanatnyilag az sem világos teljesen, hogy Fico valóban indul-e, azaz hogy végül nem lép-e vissza. Többször is kijelentette ugyanis, hogy a jelöltek meghallgatására – ami szerdán reggel kezdődött, és az alkotmányjogi parlamenti bizottság elnöke, Róbert Madej vezeti – el sem kell jönnie.

Hírdetés

Pellegrini kormányfőnek nincs tudomása arról, hogy Fico esetleg visszalépne, a TASR hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Fico jelentkezése továbbra is érvényes. Ugyanezt erősítette meg a parlament alkotmányjogi bizottságának smeres elnöke, Róbert Madej is.

A Denník N napilap értesülései szerint a Kiskával folytatott tárgyalásaik kezdetén

A parlamentnek a jövő kedden (január 29-én) kezdődő következő ülésén kellene a 40 érdeklődő közül 18 alkotmánybíró-jelöltet megválasztania, akik közül az államfőnek azután 9 új alkotmánybírót kellene kineveznie. Még mindig nem tudni azt sem, hogy a parlamenti szavazás nyilvános lesz-e, vagy titkos.

Az egyik lehetséges opció a koalíció számára, amely szoros többséggel rendelkezik a parlamentben, hogy szándékosan kevesebb jelöltet választanak ki, hogy teret hagyjanak Ficónak egy új választásra. Ebben az esetben már Kiska utódjának kellene őt kineveznie.

Az Alkotmánybíróságon február 16-ától kilenc jelenlegi bíró megbízatásának a lejárta után csak 4 alkotmánybíró marad. Köztük Jana Laššákovával és Mojmír Mamojkával, akik a Smer parlamenti képviselői voltak hosszú éveken keresztül, s csak tavaly januárban kerültek a kassai Alkotmánybíróságra.

(Denník N/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »