Kiska még bejutna, Bugár már nem – itt a legújabb közvélemény-kutatás

Kiska még bejutna, Bugár már nem – itt a legújabb közvélemény-kutatás

A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint a Smer-SD nyerné a parlamenti választásokat, a legerősebb kormánypárt a szavazatok közel 22 százalékát szerezné meg. 

A friss és az ezt megelőző felmérések szerint a Progresszív Szlovákia/Együtt (PS/Spolu) koalíció elérte a plafon, s tovább már nem tud növekedni, noha így is a második helyre futott be. A liberális pártnak 14 százalékos támogatottságot mértek.

Harmadik helyen a Kotleba-féle Néppárt (ĽSNS) végzett 12,1 százalékkal. 

A parlamentbe kilenc pért kerülne be, a fenti hármason kívül a kereszténydemokrata KDH (7,5 százalék), az Sas és az SNS (mindketten 7 százalék), valamint a Boris Kollár vezette Család vagyunk (Sme rodina – 6,3 százalék), a Matovič vezette OĽaNO (6 százalék) és a volt államfő, Andrej Kiska nevével fémjelzett Emberekért (Za ľudí). Utóbbi 5 százalékos eredményével a parlamenti küszöböt éppen csak átlépte.

Hírdetés

A felmérés szerint nem kerülne be a szlovák törvényhozásba sem a Most-Híd, sem az MKP. Bugáréknak 4,7 százalékot, az MKP-nak 3,4 százalékot mértek. A felmérésben szereplő többi párt összesen 4 százalékot ért el együttvéve.

A Smer-SD-nek 38 képviselője lenne, a PS/Spolunak 24. Az ĽSNS 21, a KDH 13, az SaS és az SNS 12, a Sme rodina 11, az OĽaNO 10, a Za ľudí pedig 9 képviselőt küldhetne a parlamentbe.

A felmérés augusztus 1-8. között 1020 válaszadó bevonásával készült.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »