Kiska: Fico áll a lejárató kampány hátterében

Kiska: Fico áll a lejárató kampány hátterében

Nem volt teljesen tiszta Andrej Kiska elnökjelölti kampányának a finanszírozása, egyes információk szerint túllépte az előírt maximális határt, és az előkampánya költségeit sem teljesen maga fedezte – ezzel vádolják az államfőt. Kiska szerint Robert Fico áll az ellene folyó lejárató kampány hátterében.

Andrej Kiska kampányával foglalkozik a parlament összeférhetetlenségi bizottsága is, az adóhivataltól kértek adatokat arról, hogy az államfő cége, a KTAG mennyit költött. A sajtónak kiszivárogtatott dokumentumok alapján Kiska kampányára 354,5 ezer eurót költöttek, 88 ezer euróval többet a megengedettnél. „A pénzügyminisztérium 2014-ben ellenőrizte minden köztársaságielnök-jelölt kampányát, és megállapította, hogy Andrej Kiska nem sértett törvényt” – jelentette ki Roman Krpelan, Kiska szóvivője. Az államfő hivatala szerint azonban a törvény azt mondja, hogy a kampányköltségekbe csak a reklámkiadásokat kell beszámolni, egyéb költségeket, például szállásköltséget vagy a terembérlést nem. Így Kiska kampánya beleférhet az előírt mintegy 270 ezer eurós keretbe.

Az államfő megígérte, hogy nyilvánosságra hozza a kampánya finanszírozásának részleteit, amint befejeződik az ügyben indított rendőrségi vizsgálat. Kiska úgy véli, a kampányfinanszírozás miatt ellene indított lejárató hadjáratot Robert Fico folytatja ellene. Az államfőnek az SaS szerint is nyilvánosságra kellene hoznia minden olyan dokumentumot, amely összefügg elnökválasztási kampányának finanszírozásával és a KTAG céggel. A liberálisok szerint a sajtóba került információk miatt az államfő hivatala veszít tekintélyéből és méltóságából. „Úgy gondoljuk, hogy ebben a helyzetben Andrej Kiskának nyilvánosságra kellene hoznia minden megrendelést, amelyet a hivatalos és nem hivatalos kampánya során a KTAG cégnek küldött; továbbá azokat a számlakivonatokat, amelyeket a KTAG a munka elvégzése után kiállított, és ugyanígy a számlakivonatok kifizetéséről szóló bizonylatokat is, melyeket az elnök maga fizetett” – közölték a liberálisok.

Hírdetés

Az SaS figyelmeztetett arra is, hogy a nyilvánosság nem lehet biztos benne, a Kiska elnökválasztási kampányáról kiszivárgott dokumentumok hamisítványok-e vagy hiteles másolatok. A dokumentumok ugyanis adótitoknak minősülnek. Törvényes úton nem kerülhettek nyilvánosságra. Eddig három alkalommal szivárogtattak ki adótitoknak minősülő dokumentumokat az államfő cégének könyveléséből.

Egyébként az SaS is úgy véli, az utóbbi időben médiakampány folyik az államfő ellen .

A Pravda értesülései szerint Andrej Kiska államfő a KTAG családi kft-jén keresztül finanszírozta az úgynevezett előválasztási kampányát. A cég könyvelése szerint erre a célra mintegy 770 ezer eurót fordított, ebből szeretett volna a KTAG 146 ezer euró áfát visszaigényelni. Az adóhatóság ezt nem engedélyezte, mivel ezeket a szolgáltatásokat nem tekinthetik üzleti tevékenységnek. Az adóhivatal már 2014-ben elutasította a KTAG adó-visszaigénylését, de a cég csak 2017-ben törölte a könyveléséből a Kiska előválasztási kampányának finanszírozásához kapcsolódó számlákat. Tavaly összesen 15 javított adóbevallást adott be. Nem hivatalos értesülések szerint ezek az adóhivatal ellenőrzésével függenek össze, amelyre a 2017/2018-as év fordulóján került sor a KTAG-nél. Az utólag leadott adóbevallások már nem tartalmazták az elnökválasztási kampány kiadásait. Ezt az államfő szóvivője, Roman Krpelan is megerősítette. (lpj, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »